Home SIGNALEMENTEN FILM Nederland in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 

SIGNALEMENTEN FILM Nederland in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 

  • Gepubliceerd op: 22 april 2015
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Sinds de oprichting in 2002 van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is er geen gebrek aan dvd’s met historisch beeldmateriaal over Nederland. Vooral het Polygoon-archief (het bioscoopjournaal van 1919 tot en met 1987) is stevig geëxploiteerd. De 12-delige dvd-box Nederland in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 put er ook weer stevig uit. De verzamelbox, die veel materiaal bevat dat eerder op dvd is uitgebracht, laat het beeld zien dat de bioscoopbezoeker van de oorlog kreeg.

Polygoon stond onder toezicht van de bezetter, zodat het deutschfreundlich en soms ronduit propagandistisch was. Zoals het item over de Grüne Polizei, die voor ‘arme Nederlandse kinderen’ in de Hongerwinter een maaltijd verzorgt. Ook altijd weer stuitend is het volksvermaak na de bevrijding met vernederde collaborateurs. Dat de samenstellers de journaalfragmenten zonder enige duiding over de kijker uitstorten, maakt een gemakzuchtige indruk. Naast de Polygoon-journaals bevat de box seizoen 1 en 2 van de ook op Polygoon leunende serie Oorlogsgeheimen van omroep MAX.

Nederland in de Tweede Wereldoorlog 1940-1950
Dvd-box (Source Media)

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.