Home Signalementen film

Signalementen film

  • Gepubliceerd op: 23 februari 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Cristian Mungiu e.a
Tales from the Golden Age
Vanaf 18 februari in de bioscoop

De Roemeense filmcultuur beleeft al een tijdje hoogtijdagen met films over het leven tijdens het Ceaucescu-regime. Hoogtepunt was drie jaar geleden het ijzingwekkende abortusdrama 4 maanden, 3 weken en 2 dagen. Regisseur Cristian Mungiu won er in Cannes de Gouden Palm mee. Ook het vijf episoden tellende Tales from the Golden Age gaat over het dagelijks leven in de Ceaucescu-periode. Mungiu schreef de vijf verhalen, maar regisseerde ze niet. Voor ieder verhaal vroeg hij een andere regisseur. Weer verbijstert het absurdisme in het Roemeense alledaagse leven onder de communistische dictatuur, maar de toon is lichtvoetiger dan in 4 maanden. Hoe dood je zonder burengerucht te veroorzaken een varken in een flatgebouw? Aan absurde humor geen gebrek in het toenmalige Roemenië.

Erik de Bruyn
De troon
Vanaf 6 maart op Nederland 2

Waar komt de plotselinge belangstelling van dramamakers voor het koningshuis vandaan? Na Emily of het geheim van Huis ten Bosch, De prins en het meisje en de vierdelige serie Schavuit van Oranje komt de AVRO met de zesdelige serie De troon. De productie is gebaseerd op het door Daniela Hooghiemstra en Dorine Hermans geschreven boek Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren. Ooggetuigen van de koningen van Nederland 1813-1890. Scenarist en lid van het Republikeins Genootschap Ger Beukenkamp bewerkte de controversiële studie over Willem I, II en III, waarover Beatrix not amused was, naar eigen zeggen tot ‘geen pro-Oranje-serie’. De meeste opnamen zijn in Hongarije gemaakt, omdat filmen er relatief goedkoop is. Ook zijn er nog locaties die aan het Nederland van de negentiende eeuw doen denken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.