Home Signalementen film

Signalementen film

  • Gepubliceerd op: 16 maart 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Ditteke Mensink
Farewell
Vanaf 15 april in de bioscoop

Gerard Nijssen krijgt de laatste jaren bergen lof toegezwaaid. Terecht, want voor het televisieprogramma Andere Tijden vindt de beeldresearcher telkens uniek beeldmateriaal. En nu is er de found footage-film Farewell, die geregisseerd is door Ditteke Mensink, maar er zonder Nijssen niet zou zijn geweest. Hij kwam namelijk op het idee en vond het archiefmateriaal.

De film is opgebouwd uit archieffragmenten van een reis om de wereld door de Graf Zeppelin in 1929. Voor de rode draad zorgen de ervaringen van journaliste Grace Drummond-Haye, die als enige vrouw mee mocht aan boord. Ze beleefde een uniek reisavontuur, maar ook een pijnlijke liefdesaffaire met een getrouwde collega-journalist. Een voice-over leest fragmenten voor uit een op basis van haar liefdesbrieven geschreven tekst.

Farewell
is een prachtige, ontroerende film, op het breukvlak van de zorgeloze jaren twintig en de sombere jaren dertig.

Ineke Smits
De vliegenierster van Kazbek
Vanaf 8 april in de bioscoop

Die malle Georgiërs toch! Je zou bij de Nederlandse speelfilm De vliegenierster van Kazbek bijna vergeten dat bij de ondoordachte Georgische opstand in 1945 op Texel meer dan duizend doden vielen. De Georgische soldaten in de film zijn knappe exotische jongens die het leven willen vieren.

Begrijpelijk dat de Texelse tiener Marie een spannender toekomst ziet met een van hen dan met de stugge blonde eilandbewoner die met haar wil trouwen. Aan de waarschuwing van haar moeder (‘Daarin schuilt het gevaar: je denkt dat alles mooi en aardig is’) heeft ze natuurlijk geen boodschap.

De vliegenierster van Kazbek
, naar een scenario van Arthur Japin, gaat over wegvluchten in dromen, maar zit knel tussen plat Hollands oorlogsrealisme en Maries op hol geslagen verbeelding. Net als veel personages overleeft de film dat niet.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.