Home Signalementen (film)

Signalementen (film)

  • Gepubliceerd op: 27 april 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Apocalypse World War II
A-film, € 24,99

De titel Apocalypse World War II doet sensationele oorlogsbeelden vermoeden van vuurzeeën, neerstortende bommenwerpers en zinkende schepen, maar de Franse zesdelige televisieserie is een zeer leerzame geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog. Het bijzondere zit niet in de onderwerpen – de grote oorlogsgebeurtenissen worden keurig chronologisch behandeld –, maar in de beelden.
Nu eens geen propagandabeelden uit bioscoopjournaals, maar vooral amateurbeelden van soldaten en gewone burgers. Puristen zullen ervan gruwen dat de makers de beelden inkleurden en er muziek onder zetten die aan Hollywood-films doen denken, maar het werkt. De kijker wordt de oorlog in getrokken en valt van verbijstering in verbijstering. Natuurlijk: de feiten zijn bekend, maar de amateurbeelden, bijvoorbeeld van de massale executies in de buurt van Kiev van Joden, onder wie moeders met baby’s op hun armen, geven er een nieuwe schokkende kracht aan.

WO2 in HD & Kleur
Dutch Filmworks, € 24,99

‘Ervaar de oorlog door de ogen van hen die het daadwerkelijk beleefden met dit gloednieuwe historisch overzicht, haarscherp en in kleur!’ is de wervende tekst op de 6 dvd’s tellende box WO2 in HD & Kleur. Een onzinnige tekst: is er iemand die de oorlogsgruwelen wil ervaren op de manier van de slachtoffers? Het tekstje past in de tendens dat dvd-distributeurs de Tweede Wereldoorlog aanprijzen als een sensationele achtbaan waarin lekker te gruwelen valt. Een horrorverhaal met als extra attractie dat het allemaal echt gebeurd is.
Gelukkig is de inhoud van WO2 in HD & Kleur veel minder sensationeel. De zes dvd’s, samen dertien uur, behandelen de Tweede Wereldoorlog op een degelijke manier. Ook voice-over Gijs Scholten van Aschat houdt het sober. WO2 in HD & Kleur is een solide geschiedenisles, maar de benadering en de (ingekleurde) beelden zijn minder uniek dan die in Apocalypse World War II.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.