Home Signalementen – film

Signalementen – film

  • Gepubliceerd op: 1 september 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Marco Bellocchio
Vincere
Cinemien, € 14,95

De Italiaanse filmveteraan Marco Bellocchio (70) maakt de balans op van Italië in de twintigste eeuw. Dat heeft drie fascinerende films opgeleverd. L’ora di religione (2002) toont het katholicisme als een bizarre cultus. Buengiorno, notte (2006) gaat over het krankzinnige terrorisme van de Rode Brigades. Zijn laatste film Vincere (2009) beschrijft Mussolini’s meedogenloze weg naar de macht. Daarvoor moest alles wijken, ook minnares Ida Dalser.

Mussolini kreeg in 1914 een relatie met haar toen hij nog een socialistische journalist was. Later kregen ze een zoon, Benito. Dalser pikte het niet dat hij met een ander trouwde en bleef hem achtervolgen. Toen hij eenmaal aan de macht was, liet Mussolini haar en hun zoon in een inrichting opsluiten. Vincere is een imponerende film over machtsmisbruik. De parallel met Berlusconi mag de kijker zelf trekken.

Sönke Wortmann
Pope Joan
E1 Entertainment, € 14,99

Dat in de negende eeuw de kerk drie jaar werd geleid door een pausin, is vrijwel zeker een broodjeaapverhaal. Toch duikt het steeds weer op. Er is een handvol boeken over pausin Johanna geschreven. In 2001 verscheen Pope Joan van Donna Woolfolk Cross, dat de basis vormt van de gelijknamige verfilming. Intrigerend drama levert de verzonnen biografie over een leergierig plattelandsmeisje, dat het op wonderbaarlijke wijze tot pausin schopt, niet op. Wel een wijze les: als u pausin wordt, zorg er dan voor dat u tijdens een processie niet moet bevallen.

De beroemde stoel met gat die het Vaticaan zou hebben aangeschaft na de ontmaskering van pausin Johanna, en waarop sindsdien iedere nieuwe paus zijn geslacht moest laten controleren, ontbreekt in de film. Dat broodje aap gaat zelfs de makers van deze historische fictie te ver.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.