Home Signalementen (film)

Signalementen (film)

  • Gepubliceerd op: 23 augustus 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

 The JFK Collection
Entertainment One
€ 12,99

Abraham Lincoln was in 1865 de eerste, maar niet de laatste Amerikaanse president die door kogels om het leven kwam. Hetzelfde lot trof James Garfield (1881), William McKinley (1901) en John F. Kennedy (1963). Over de laatste moord verschijnen nog steeds nieuwe boeken en films, waaronder twee onder de titel The JFK Collection uitgebrachte History-documentaires.

Het op het boek van de Amerikaanse historicus Steven Gillon gebaseerde The Kennedy Assassination: 24 Hours after reconstrueert de chaos en het machtsspel op de eerste dag na de moord. Duidelijk wordt weer eens dat de Kennedy-clan en vicepresident Lyndon B. Johnson elkaar grondig haatten. De film komt niet met nieuwe feiten, maar zet de gebeurtenissen achter de schermen gedetailleerd op een rijtje.

Het drie uur durende JFK. 3 Shots that Changed America toont met journaalbeelden en homemovies de moord en enorme schok die erop volgden. De film maakt het gevoel van totale ontreddering knap voelbaar. Complottheorieën konden in die sfeer niet uitblijven. Ook deze zet de documentaire op een rijtje.

The Silver Fleet
Lime Lights Pictures
€ 12,99

‘Did you ever hear of the Silver Fleet?’ zingt een Engelse schoolklas, waarna de kinderen een ode brengen aan ‘Piet Hain’ – ‘your name will always shine’. Zo begint de Engelse speelfilm The Silver Fleet (1943), die zich afspeelt in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De film is een knap staaltje spannende geallieerde oorlogspropaganda.

In de in Noord-Engeland opgenomen film speelt een Nederlandse eigenaar van een werf van onderzeeboten een geraffineerd dubbelspel met de Duitse bezetter. Voor de buitenwereld collaboreert hij met de vijand en bouwt hij onderzeeboten voor hen, maar achter de schermen pleegt hij sabotage. Om een nieuwe zeeboot uit handen van de Duitsers te houden offert hij zijn leven. Zijn slotwoorden: ‘Een natie leeft alleen zolang mensen bereid zijn ervoor te sterven.’

De boodschap was bedoeld voor het Engelse volk, dat in de strijd tegen de Duitsers niet mocht verslappen. Aan de Engelse filmindustrie zou het niet liggen, want The Silver Fleet, die geproduceerd werd door het legendarische duo Emeric Pressburger en Michael Powell, overtuigt ook zeventig jaar later nog. Enige misser is de groteske Duitser die het voor het zeggen krijgt op de scheepswerf.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.