Home Signalementen (film)

Signalementen (film)

  • Gepubliceerd op: 23 april 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

The Ultimate War II Movie Collection
8 speelfilms. Just Bridge Entertainment, € 29,99

Over de Tweede Wereldoorlog zijn niet alleen duizenden documentaires gemaakt, maar het is ook met afstand de meest verfilmde oorlog. Acht films zijn verzameld in een luxe box, die ook een 500 pagina’s tellend (foto)boek bevat. De films zijn een greatest hits van onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. De titels Escape from Sobibor, waarin Rutger Hauer de opstand in Sobibor leidt, The Diary of Anne Frank, Stalingrad, The Bunker, Nuremberg en Colditz spreken voor zich. The Grey Zone is gebaseerd op het ooggetuigenverslag van een Hongaarse Jood, die Mengele moest assisteren bij zijn medische experimenten.
Verwarrend is de titel Operation Valkyrie, over de aanslag van Claus von Stauffenberg op Hitler. De Duitse tv-film uit 2004 heette Stauffenberg, maar is na het uitbrengen van Valkyrie (de Amerikaanse speelfilm met Tom Cruise en Carice van Houten) herdoopt in Operation Valkyrie. Een geval van oorlogswinst.

Les hommes libres
Ismaël Ferroukhi
Lumière, € 16,99


Ook in Frankrijk komen nog steeds nieuwe verhalen over de Tweede Wereldoorlog naar boven. Wie wist dat de grote Moskee in Parijs in de oorlog onderdak bood aan vervolgde Joden? Het onderduikadres, waar ook valse documenten werden gemaakt, redde honderden van hen het leven. De Marokkaans-Franse filmmaker Ismaël Ferroukhi maakte Les hommes libres over de onbekende episode.
De film voert een Algerijnse twintiger in Parijs op, die als hij wordt opgepakt voor zwarte handel een deal sluit met de politie: als hij rapporteert wat in de moskee gebeurt, ontkomt hij aan gevangenisstraf. De knul staat voor een dilemma als een bevriende Algerijnse zanger Joods blijkt te zijn. Laat hij hem aan zijn lot over?
De film is een prachtige hommage aan de Algerijnse immigranten die Joden redden. De actuele boodschap zal niemand ontgaan: het kan anders in het Midden-Oosten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.