• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2009

  Signalementen

  Door: Frans Smits

  Signalementen

  door Frans Smits

  G.F.W. Borel
  Onze vestiging in Atjeh. Drogredenen zijn geen waarheid
  614 p. Eburon, € 39,90
  De Atjeh-oorlog was de bloedigste en meest langdurige strijd die het Nederlandse leger ooit voerde. Na de eerste expeditie van 1873, die voor Nederland in een nederlaag eindigde, volgde een tweede onder leiding van generaal Jan van Swieten. In januari 1874 slaagde hij erin de residentie van de sultan te veroveren. De strategie die door van Swieten werd gevolgd leidde tot een ongewoon felle polemiek, waaraan ook militairen deelnamen die in Atjeh hadden meegevochten. In deze strijd speelde kapitein der artillerie George Frederik Willem Borel een centrale rol. Onze vestiging in Atjeh en Drogredenen zijn geen waarheid vormen Borels belangrijkste polemische geschriften. In deze heruitgave worden zijn
  polemieken aangevuld met teksten van andere auteurs. Het boek is buitengewoon fraai geïllustreerd.

  entoen.nu
  De Canon van Nederland. De vijftig vensters voor kinderen
  155 p. Amsterdam University Press, € 19,50
  Frits van Oostrom heeft ‘zijn’ Canon van de Nederlandse geschiedenis bewerkt voor kinderen in dit fraai uitgegeven boek.
  Overigens is de canongekte nog lang niet voorbij: Er is nu ook De canon van Eindhoven (253 p. Adr. Heinen Uitgevers, € 14,95), samengesteld door onder meer Harry Lintsen, hoogleraar techniekgeschiedenis te Eindhoven, met natuurlijk aandacht voor Philips, DAF en PSV.
  En er is de Historische Canon tussen Vecht & Eem (144 p. Stichting Tussen Vecht en Eem, € 9,50) samengesteld door de historici Henk Michielse en Piet Leupen, met natuurlijk aandacht voor de Nederlandse omroepgeschiedenis.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen