• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2011

  Signalementen

  Door: Frans Smits

  De vierde eeuw of hoe het christendom staatsgodsdienst werd
  Wim Jurg
  200 p. Damon, € 29,90

  In de vierde eeuw na Christus werd het christendom de staatsgodsdienst van het Romeinse Rijk. De eeuw die begon met christenvervolgingen sloot af met het verbod de oude goden te vereren. Wim Jurg vraagt zich af of de omvorming van het christendom tot staatsgodsdienst onvermijdelijk was, zoals steeds meer christenen meenden, of dat het ook anders had kunnen lopen.

  Ligt Petrus wel echt onder de Sint-Pieter begraven? Was er ooit een bordeel gevestigd in het paleis van de Lateranen? En hoe stond de Romeinse bevolking tegenover de pauselijke heerschappij? De Engelse televisiepersoonlijkheid John Julius Norwich geeft in De pausen. Een geschiedenis (566 p. Bert Bakker, € 34,95) uitsluitsel. Hij schenkt in zijn overzicht, dat begint met Petrus en eindigt bij Johannes Paulus II, veel aandacht aan de verdiensten van de pausen op het gebied van kunst en cultuur in Rome.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen