Home Signalementen

Signalementen

  • Gepubliceerd op: 28 februari 2012
  • Laatste update 07 apr 2020

Wrath of the Titans
Jonathan Liebesman
Vanaf 29 maart in de bioscoop

Heibel onder de Griekse goden: Perseus voelt zich verplicht om af te dalen in de onderwereld, omdat zijn vader Zeus er gevangen wordt gehouden door zijn broer Hades. Vervelend voor Perseus, want hij wilde het na het verslaan van de monsterlijke Kraken net wat rustiger aan gaan doen: een beetje vissen en quality time met zijn tienjarige zoontje Helius, die hij in zijn eentje moet opvoeden. Maar ook voor goden geldt dat ‘a man has to do what he has to do’.
Wrath of the Titans is het vervolg op de Hollywood-film Clash of the Titans van twee jaar geleden, die weer een remake was van de gelijknamige film uit 1981. De fantasyfilm is niet bedoeld om iets over de Griekse mythologie te leren, maar om het testosteron- en adrenalineniveau op peil te houden. De digitale trukendoos staat volledig in dienst van de spektakelgevechten: ‘Je zweet als een mens, maar straks zullen het tranen zijn.’
The Conspirator
Robert Redford
BFD Home Entertainment, € 14,99

‘Dit is het verhaal dat niemand kent en verbonden is met een verhaal dat iedereen kent,’ zegt regisseur Robert Redford in het audiocommentaar bij zijn uitstekende historische drama The Conspirator. Het verhaal dat iedereen kent is de moord op president Abraham Lincoln in 1865; het verhaal dat niemand kent is de juridische gang van zaken erna.
Na een klopjacht werden acht verdachten opgepakt, die in strijd met de grondwet niet voor een burgerrechtbank, maar voor een militair tribunaal moesten terechtstaan. Onder hen pensionhoudster Mary Surratt, die ervan werd beschuldigd dat zij wist dat John Wilkes Booth, een gast in haar pension, de president wilde vermoorden. Als goede burger had zij hem moeten aangeven.
The Conspirator gaat niet over de vraag of Surratt inderdaad op de hoogte was, maar over de rechtszaak. Verdachten werden in isolatie opgesloten en getuigen onder druk gezet. De film trekt duidelijk een parallel met de situatie van gevangenen in Guantánamo Bay. Redfords opmerking dat die overeenkomst toevallig is, is niet erg geloofwaardig.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.