Home Shortlist Thea Beckmanprijs 2006 bekend

Shortlist Thea Beckmanprijs 2006 bekend

  • Gepubliceerd op: 15 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Guido van Hengel

Zaterdag 16 september wordt voor de vierde keer de Thea Beckmanprijs voor het beste historische kinderboek uitgereikt. De jury was verheugd en verbaasd over het grote aantal inzendingen: voor de shorlist van zes boeken kon uit bijna veertig titels gekozen worden.

De jury van de Thea Beckmanprijs bestaat dit jaar uit Frits van Oostrom (hoogleraar letterkunde aan de universiteit van Utrecht), Aukje Holtrop (Neerlandica en kinderboekenrecensente) en Marchien den Hertog (eindredactrice van Historisch Nieuwsblad). De longlist van bijna veertig boeken kan bekeken worden op www.historischnieuwsblad.nl. De jury kwam tot de volgende shortlist:
André Boesberg, Zwarte stad (Lanoo 2006)
Siebe Huizinga, Het verraad van Holland (De Fontein 2006)
Rob Ruggenberg, Het verraad van WaterDunen (Querido 2006)
Rebecca Noldus, Zeekoorts (Van Holkema & Warendorf 2006)
Aline Sax, Wij, twee jongens (Clavis 2006)
Willy Spillebeen, Serge/Samuel (Davidsfonds/Infodok 2005)

De Thea Beckmanprijs bestaat inmiddels vier jaar. In 2003 ontving Thea Beckman als eerste zelf de prijs (toen nog Bontekoe-prijs geheten) voor haar laatste boek Gekaapt! Toen zij een jaar later overleed, besloot de redactie om de prijs naar haar te vernoemen. Thea Beckman heeft met haar boeken al enkele generaties aan het lezen gebracht en gehouden en – niet onbelangrijk – een historisch besef meegegeven. Het is afwachten of een van de genomineerden de jeugdboeken van Thea Beckman kan evenaren.

Dit jaar wordt de uitreiking georganiseerd door het kinderboekenschrijverscollectief De schrijvers van de Ronde Tafel, het themapark Archeon en Historisch Nieuwsblad. Op 16 en 17 september opent het Archeon in Alphen aan den Rijn haar deuren voor alle lezende kinderen. Terwijl zij worden voorgelezen of workshops doen, worden de ouders, schrijvers en historici op zaterdag 16 september om 10.30 uur ‘opgevangen’ met een discussie over het historische kinderboek. Daarna zal om 12.00 Frits van Oostrom de Thea Beckmanprijs uitreiken aan de auteur van het beste en mooiste historische kinderboek van het afgelopen jaar.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.