Home Shortlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2023

Shortlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2023

  • Gepubliceerd op: 10 september 2023
  • Laatste update 11 sep 2023
  • 2 minuten leestijd
Shortlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2023

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2023 is bekendgemaakt in radioprogramma OVT door juryvoorzitter Kathleen Ferrier.

Genomineerd zijn:

  • Leonard Blussé, De Chinezenmoord. De kolonisatie van Batavia en het bloedbad van 1740 (Uitgeverij Balans)
  • Martin Bossenbroek, De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis, 1860-1900 (Athenaeum)
  • Judith Koelemeijer, Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven (Uitgeverij Balans)
  • Marcel Metze, Hoog spel. De politieke biografie van Shell (Uitgeverij Balans)
  • Ivo van de Wijdeven, De macht van het verleden. Geschiedenis als politiek wapen (Spectrum)

Over de Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.

Jury 2023

De jury van 2023 wordt gevormd door:
Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University; Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Rob Hartmans, historicus en journalist, verbonden aan Historisch Nieuwsblad; Emily Hemelrijk, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam; Jan de Hond, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Inge Schriemer, conservator Ontwikkeling, Zingeving en Ontspanning bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Juryvoorzitter is dit jaar Kathleen Ferrier, de voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.

Uitreiking

Op 29 oktober 2023 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2023 uitgereikt door juryvoorzitter Kathleen Ferrier tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Tijdens het Geschiedenis Festival op zaterdag 7 oktober 2023 in PHIL in Haarlem worden de genomineerden geïnterviewd door historicus Wim Berkelaar. Zie voor meer informatie www.geschiedenisfestival.nl.

Maand van de Geschiedenis

De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland, www.maandvandegeschiedenis.nl.