• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2009

  Schwegman en Withuis over oorlogshelden

  Weg met grijs, bewonderen mag

  Door: Bas Kromhout en Frans Smits

  Jarenlang waren oorlogshelden verbannen uit de Nederlandse geschiedschrijving. Goed en fout leken niet te hebben bestaan, ‘grijs’ voerde de boventoon. NIOD-directeur Marjan Schwegman en onderzoeker Jolande Withuis geven nu tegengas. ‘Ik vind die lezing nu verouderd.’

  ‘Waar zijn de helden?,’ vroeg Marjan Schwegman zich af, toen zij twee jaar geleden directeur werd van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Jarenlang heerste de trend om het in verband met de Tweede Wereldoorlog maar niet over helden te hebben. Liever ook niet over echte schurken. Volgens de consensus hadden de Nederlanders maar wat aangemodderd en waren ze dan weer een beetje ‘goed’, dan weer beetje ‘fout’ geweest. Het nettoresultaat was één grote klodder ‘grijs’, een woord dat is blijven rondzingen sinds Chris van der Heijden in 2001 Grijs Verleden publiceerde.

  Vorig jaar stelde Schwegman haar vraag hardop, tijdens de Van der Lubbelezing. En deed ze een oproep: ‘De helden en heldinnen moeten terug.’ Nu ligt er een nieuw heldenboek, geschreven door NIOD-onderzoeker Jolande Withuis. In Weest manlijk, zijt sterk beschrijft zij het leven van de oorlogsheld Pim Boellaard. Als lid van het verzet werd Boellaard gearresteerd, ondervraagd door SS-leider Heinrich Himmler en drie jaar lang opgesloten in de concentratiekampen Natzweiler en Dachau. Het boek was een schot in de roos: de jury van de Grote Geschiedenis Prijs 2009 nomineerde Withuis als een van de vijf kanshebbers.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen