• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2022

  Scherpe sabels en harde stokken

  Door: Teun Willemse

  Naast een dienstpistool, pepperspray en wapenstok mogen Nederlandse agenten een taser gaan dragen. Om het toenemende geweld het hoofd te bieden traint de politie duizenden agenten in het gebruik van het stroomstootwapen. Ook bij boa’s klinkt de roep om bewapening steeds luider, en na gewelddadige rellen in zijn stad laat burgemeester Ahmed Aboutaleb uitzoeken of Rotterdamse agenten voortaan een paintballgeweer bij zich kunnen dragen. Socioloog Jaap Timmer doet onderzoek naar het gebruik van geweld van en tegen de Nederlandse politie. De afgelopen eeuw wisselden agenten hun sabels in voor wapenstokken en professionele pistolen, maar betere bewapening van de politie was niet onomstreden.

  Waarom kozen agenten een eeuw geleden voor de sabel?
  ‘Dat was een wapen waar dreiging van uitging. Zo was het een beproefd concept om ’s avonds met een sabel over de straatstenen te vegen. De vonken spatten dan van de straat; dat maakte indruk. Tegelijkertijd waren sabels onhandige dingen: lopend konden de agenten het wapen wel meenemen, maar op de fiets niet.

  Voordat ze betere wapenstokken kregen, gebruikte de politie de sabel ook om mee te slaan. In de jaren zestig overleed er iemand aan een prik met het wapen. Een man die door een agent tegen zijn billen werd geslagen, liep een tetanusinfectie op en stierf. Dat betekende het einde van de sabel.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen