• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2021

  Satire op de waanzin van Wilhelm II

  Door: Mathijs Eskes

  De Duitse historicus Ludwig Quidde schreef een vernietigend artikel over de Romeinse heerser Caligula. Maar oplettende lezers herkenden daarin kritiek op keizer Wilhelm II. Het schotschrift werd honderdduizenden keren gelezen en was onderwerp van fel debat. Voor Quidde bleef dit geraffineerde staaltje majesteitsschennis niet zonder gevolgen.

  In maart 1894 troffen de lezers van de liberale krant Die Gesellschaft een uitgebreide beschouwing aan over de Romeinse keizer Caligula. De auteur was een zekere Ludwig Quidde, een historicus uit München. De lezer die de actualiteit had gevolgd viel algauw iets merkwaardigs op. Het artikel besprak de megalomanie en gekte van een vorst die alles zelf wilde doen, luxueuze uitspattingen en kritiekloze aanbidders. Ging dit eigenlijk wel over Caligula? Of was Wilhelm II, de nieuwe keizer van het Duitse Rijk, het eigenlijke onderwerp? Dat was ongehoord. Nog niet eerder was de Duitse vorst in de publieke ruimte – een betrekkelijk jong fenomeen – zo frontaal aangevallen. Het was een schandaal.

  ‘Ze mogen me haten’

  Ludwig Quidde kwam in 1858 ter wereld in de onafhankelijke republiek Bremen. Zesendertig jaar later was hij hard op weg naam te maken als historicus. Vooral als organisator had hij succes. Zo stond hij aan de wieg van de eerste nationale Historikertage en was hij oprichter van een bekend vakblad. Quiddes teleurstelling was groot toen de liberale keizer Frederik al na drie maanden op de troon overleed en werd opgevolgd door zijn 29-jarige zoon. De nieuwe keizer viel direct op, en niet in positieve zin.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen