Home Samen tegen de anarchisten

Samen tegen de anarchisten

  • Gepubliceerd op: 26 februari 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • 1 minuut leestijd
Samen tegen de anarchisten

Uit angst voor anarchisten begonnen Europese politiediensten eind negentiende eeuw internationaal samen te werken. Het effect is nog steeds merkbaar. 

Op 10 september 1898 stierf de Oostenrijkse keizerin Elisabeth – beter bekend als Sisi – nadat een anarchist haar met een scherpe vijl had gestoken. Europa was geschokt door de aanval, ook omdat anarchisten in voorgaande jaren al meer aanslagen hadden gepleegd.  

Om het geweld te bestrijden waren politiediensten uit verschillende landen al voorzichtig gaan samenwerken. De geruchtmakende moord op Sisi voedde de angst voor anarchisten en het idee dat er sprake was van een internationale samenzwering. Dat gaf de samenwerking een extra impuls. Politiediensten spraken af onderling gegevens uit te wisselen – in die tijd een nieuw fenomeen. Ze stemden hun administraties op elkaar af en volgden gestandaardiseerde methoden. Foto’s van verdachten moesten bijvoorbeeld altijd op dezelfde manier worden gemaakt. 

Begin twintigste eeuw bleek het mee te vallen met de anarchistische samenzwering en verschoof de aandacht van de politiediensten in West-Europa naar mensenhandel en uitbuiting. Al snel werd samenwerken moeilijker door de toenemende vijandigheid binnen Europa, die in 1914 uitmondde in de Eerste Wereldoorlog. Toch zouden politiediensten in de eeuw daarna blijven samenwerken, en zouden standaarden uit het anarchismetijdperk tot op de dag van vandaag gehandhaafd blijven. 
 
Bron: Wouter Klem, Founded on Fear. Transnational Police Cooperation against the Anarchist ‘Conspiracy’, 1880s-1914. Proefschrift Universiteit Utrecht.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2020

Nieuwste berichten

Bendeleden in Wilmington
Bendeleden in Wilmington
Artikel

Frederik van Eeden duldde racisme in Amerika

De idealist Frederik van Eeden begon in 1909 een nieuwe landbouwkolonie in de Amerikaanse staat North Carolina. Daarbij kreeg hij hulp van de schatrijke white supremacist Hugh MacRae, die betrokken was bij een racistische staatsgreep. Waarom ging Van Eeden toch met hem in zee?  In 1909 gaat arts, psychiater, schrijver en idealist Frederik van Eeden...

Lees meer
Canadese Week op een Amsterdamse school
Canadese Week op een Amsterdamse school
Artikel

Waarom het experiment om iedereen Engels te leren mislukte

Nederland moest vooruit in Europa. Daarom moest iedereen Engels leren, vond de Arnhemse PvdA-voorman Herman Koch. Het kwam in zijn stad in 1958 tot een experiment op lagere scholen – dat al snel vastliep. ‘Good morning, meneer!’, ‘Good morning, children!’ De begroeting tussen de kinderen van de derde klas van de openbare lagere school aan...

Lees meer
Zicht op Maastricht, 1581.
Zicht op Maastricht, 1581.
Nieuws

Politieke grenzen zorgden voor andere bouwstijl

Huizen in Maassteden als Maastricht, Sittard, Roermond en Venlo vertoonden tussen 1200 en 1600 opvallende verschillen. Die vielen in belangrijke mate samen met de politieke grenzen, zo betoogt Birgit Dukers in haar proefschrift Bouwen langs de Maas, waarop ze onlangs promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. De huidige provincie Limburg was in de late Middeleeuwen...

Lees meer
Tussen de kermiswagens. Schilderij door Otto Eerelman, circa 1900-1918.
Tussen de kermiswagens. Schilderij door Otto Eerelman, circa 1900-1918.
Beeldessay

Woonwagenbewoners hebben liever een huis op wielen

Tienduizenden mensen willen niet in een huis, maar in een woonwagen leven. Dat leidt al eeuwen tot discriminatie en tot strijd met de overheid, die hun vrijheid steevast probeert in te perken.   In Nederland hebben ook altijd mensen gewoond zonder vaste verblijfplaats. In de Middeleeuwen waren dit reizende handelaren of mensen met een specialistisch beroep....

Lees meer