Home Rusland schuift schuld massamoord af

Rusland schuift schuld massamoord af

  • Gepubliceerd op: 13 december 2018
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Guido van Hengel
Rusland schuift schuld massamoord af

In 1937 en 1938 executeerde de Russische geheime dienst in Sandarmokh meer dan 9000 mensen tijdens Jozef Stalins Grote Terreur. President Poetin probeert dat te verhullen. 

De Russische historicus Joeri Dimitrijev heeft dertig jaar gewerkt aan het opsporen van namen van de duizenden lichamen in een massagraf in Sandarmokh, in Noordwest-Rusland.

Maar de Russische schuld aan deze geschiedenis wordt sinds kort betwist door het Russisch Officieel Militair Genootschap, opgericht door Vladimir Poetin in 2012. Hij wil dat dit genootschap ‘de studie van Russische militaire geschiedenis promoot en reageert op pogingen die te verdraaien’.

In september presenteerde het de scoop dat de lichamen in Sandarmokh eigenlijk van Russische krijgsgevangenen zijn, vermoord door de met nazi’s collaborerende Finnen. De bewijslast was niet indrukwekkend: er waren stukjes groengekleurde kleding gevonden waarmee Finnen Russische krijgsgevangenen aankleedden, en sommige lichamen waren gevonden met samengebonden handen. Dit wijst op een Finse executiemethode. Maar de KGB werkte ook zo.

De verwarring is niettemin gezaaid, vooral ook omdat Finnen in de Tweede Wereldoorlog inderdaad Russische krijgsgevangenen hebben gedood. Maar deze moorden vonden plaats op Fins grondgebied, en niet in Sandarmokh. Volgens het Svenska Dagbladet lijkt het erop dat het Kremlin met deze tegenreactie het werk van Dimitrijev wil saboteren. Een maand na de scoop werd de historicus op verdenking van het bezit van kinderporno gearresteerd en naar een psychiatrische kliniek gestuurd. Deze methode om dissidenten monddood te maken was gebruikelijk in de jaren dertig – inderdaad, tijdens Stalins Grote Terreur.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.