Home Rijksmuseum naar Den Haag

Rijksmuseum naar Den Haag

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Annemarie Laven

Het Rijksmuseum in Amsterdam wil een nevenvestiging beginnen in het hart van Den Haag. Dit wordt een laagdrempelig centrum waarin bezoekers kennis kunnen maken met de Nederlandse democratie.

door Annemarie Lavèn

Het ‘stokske van Oldenbarnevelt’, het bureau van Willem Drees met de buste van de Franse socialist Jean Jaurès en de portretten van de gebroeders De Witt in de Vergaderzaal. Deze pronkstukken uit het Amsterdamse Rijksmuseum zijn wellicht binnenkort te zien in Den Haag. ‘Het is beslist niet de bedoeling dat het nieuwe centrum alleen tweedehandsjes uit Amsterdam krijgt,’ zegt hoofdconservator Nederlandse geschiedenis Kees Zandvliet.

Naast museumstukken zullen foto’s en historische films de geschiedenis van de Nederlandse democratie tot leven brengen. Het centrum biedt verder ruimte voor actuele debatten en lezingen en samenwerkingsprojecten met diverse media, en wil actieve deelname van de bezoeker stimuleren. De verwachting is dat wie inzicht verwerft in geschiedenis en democratie, zich beter bewust is van zijn eigen maatschappelijke positie. Zo wordt de kloof tussen burgers en politiek verkleind.

Omdat de plannen voor dit Haagse Rijksmuseum nog in de kinderschoenen staan, is het niet bekend op welke termijn het centrum gerealiseerd kan worden. Zakelijk directeur van het Rijksmuseum Jan Willem Sieburgh is optimistisch. Hij hoopt dat als alle betrokkenen snel tot een akkoord komen, de opening in 2008, misschien zelfs al in 2007 gaat plaatsvinden.

De onderhandelingen over de locatiemogelijkheden van de vaste expositie zijn nog aan de gang, maar Sieburgh noemt als ideale expositieruimte de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer, vroeger de balzaal van stadhouder Willem V. Hier kwamen de grondwetten van 1798 en 1848 tot stand en werden belangrijke besluiten zoals de afschaffing van de slavernij genomen. Het museum wil daarnaast de omgeving van het Binnenhof betrekken bij de expositie, door bijvoorbeeld historische wandelingen te organiseren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer