Home Rijksmuseum naar Den Haag

Rijksmuseum naar Den Haag

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Annemarie Laven
  • 1 minuut leestijd

Het Rijksmuseum in Amsterdam wil een nevenvestiging beginnen in het hart van Den Haag. Dit wordt een laagdrempelig centrum waarin bezoekers kennis kunnen maken met de Nederlandse democratie.

door Annemarie Lavèn

Het ‘stokske van Oldenbarnevelt’, het bureau van Willem Drees met de buste van de Franse socialist Jean Jaurès en de portretten van de gebroeders De Witt in de Vergaderzaal. Deze pronkstukken uit het Amsterdamse Rijksmuseum zijn wellicht binnenkort te zien in Den Haag. ‘Het is beslist niet de bedoeling dat het nieuwe centrum alleen tweedehandsjes uit Amsterdam krijgt,’ zegt hoofdconservator Nederlandse geschiedenis Kees Zandvliet.

Naast museumstukken zullen foto’s en historische films de geschiedenis van de Nederlandse democratie tot leven brengen. Het centrum biedt verder ruimte voor actuele debatten en lezingen en samenwerkingsprojecten met diverse media, en wil actieve deelname van de bezoeker stimuleren. De verwachting is dat wie inzicht verwerft in geschiedenis en democratie, zich beter bewust is van zijn eigen maatschappelijke positie. Zo wordt de kloof tussen burgers en politiek verkleind.

Omdat de plannen voor dit Haagse Rijksmuseum nog in de kinderschoenen staan, is het niet bekend op welke termijn het centrum gerealiseerd kan worden. Zakelijk directeur van het Rijksmuseum Jan Willem Sieburgh is optimistisch. Hij hoopt dat als alle betrokkenen snel tot een akkoord komen, de opening in 2008, misschien zelfs al in 2007 gaat plaatsvinden.

De onderhandelingen over de locatiemogelijkheden van de vaste expositie zijn nog aan de gang, maar Sieburgh noemt als ideale expositieruimte de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer, vroeger de balzaal van stadhouder Willem V. Hier kwamen de grondwetten van 1798 en 1848 tot stand en werden belangrijke besluiten zoals de afschaffing van de slavernij genomen. Het museum wil daarnaast de omgeving van het Binnenhof betrekken bij de expositie, door bijvoorbeeld historische wandelingen te organiseren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer