• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2020

  Revolte op de Antillen

  Door: Gert Oostindie

  Op 30 mei 1969 brak in Willemstad een gewelddadig oproer uit. Was dit het begin van een bevrijding, van zwarte empowerment? Of juist de aanzet tot een reeks omstreden politieke en economische beslissingen? Tot op de dag van vandaag oordelen Curaçaoënaars verschillend over de nasleep van de opstand.

  Het begon met een arbeidsconflict bij de Shell-raffinaderij. Shell ontsloeg steeds meer arbeiders en huurde ze vervolgens weer in via een tussenbedrijf, dat slechter betaalde. Dit leidde tot protest en uiteindelijk tot een staking. Op 30 mei 1969 vertrokken rond negen uur ’s ochtends enkele duizenden stakers en sympathisanten vanaf de raffinaderij naar Willemstad. De massa groeide aan tot 5000 deelnemers. Uit hun slogans bleek dat het om meer dan alleen centen ging: Pan y rekonosemento (‘Brood en erkenning’), Nos lo sinja nan respeta nos (‘We zullen ze leren ons te respecteren’).

  Omstanders sloten zich aan: supermarkten werden geplunderd, alcohol verhitte de gemoederen. Het lukte de politie niet de menigte buiten Willemstad te houden. Gebouwen gingen in vlammen op. Lichtgekleurde passanten werden gemolesteerd. De leuzen werden heftiger: Ta kos di kapitalista, kibra nan numa (‘Het zijn zaken van kapitalisten, vernietig ze maar’), Mata e kachónan di Gobièrnu. Mata e makambanan (‘Dood aan de honden van de regering. Dood aan de Nederlanders’).

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen