Home Resultaten enquête Surinaamse Nederlanders over 25 jaar Onafhankelijk Suriname

Resultaten enquête Surinaamse Nederlanders over 25 jaar Onafhankelijk Suriname

  • Gepubliceerd op: 23 november 2000
  • Laatste update 07 apr 2020

Historisch Nieuwsblad hield een onder 409 Surinaamse Nederlanders. Wie in Suriname was geboren mocht meedoen. Hieronder staan de resultaten.


The benefit of the doubt
‘Geef ze the benefit of the doubt’, zegt de presentator van radio Mart, een lokaal Amsterdams station voor creoolse Surinamers. In de uitzending is een van onze redacteuren die een oproep doet om mee te werken aan onze enquête. Een luisteraar reageert boos: ‘hoe durft deze meneer aan ons Surinamers zulke dingen te vragen’. Deze boze luisteraar is een uitzondering: de Surinamers in Nederland hebben ons het voordeel van de twijfel gegeven. We hebben met 409 mensen gesproken die allemaal in Suriname zijn geboren. Zij rekenen zichzelf tot de volgende bevolkingsgroepen: creolen (45 %), hindostanen (35 %), Javanen (8 %) en anderszins (indianen, Chinezen, gemengd, 12 %; in de enquêteresultaten aangeduid met ‘anders’). Hoe benaderden we deze mensen? We deden oproepen bij landelijke radioprogramma’s en omroepen (Zorg en Hoop, OHM) en lokale radiostations (Raso, Suraya, Damsko, Mart) gericht op Surinamers. Mensen konden zich aanmelden om de vragen te beantwoorden, maar ook om te enquêteren. We bezochten cursussen, religieuze diensten, ontmoetingscentra en liepen mee met een hindoestaanse fakkeloptocht. Iedereen deed anoniem mee, wat de openhartigheid van de gesprekken ten goede is gekomen. Soms namen mensen uren de tijd om eindelijk hun verhaal over Suriname te vertellen.


De Vragen:

1. Was u in 1975 voor- of tegenstander van de onafhankelijkheid? Waarom?

2. Is Nederland de afgelopen 25 jaar goed omgegaan met Suriname? Waarom/waarom niet?

3. In Suriname zijn de afgelopen 25 jaar slechte en goede dingen gebeurd.

*Noem drie slechte dingen.

*Noem drie goede dingen.

4. Wie is de belangrijkste Surinamer van de afgelopen 25 jaar? Waarom?

5. Moet Bouterse vervolgd worden vanwege zijn aandeel in de decembermoorden? Waarom/waarom niet?

6. Als u een cijfer mag geven voor de situatie in Suriname. Welk is dat dan? Van 1 tot 10.

7. Viert u 25 jaar onafhankelijkheid? Waarom wel, en hoe? Waarom niet?

8. Houdt u meer van Suriname of meer van Nederland?

9. Zou u weer in Suriname willen wonen? Wanneer en waarom?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.