Home Republiek van Adel

Republiek van Adel

  • Gepubliceerd op: 9 juni 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    h busio

Ondanks regelmatige bezoeken aan landhuizen en kastelen in het Oosten van het land, was mij nooit precies duidelijk hoe hun bewoners leefden en hoe zij in het leven stonden. [i]Republiek van Adel [/i]van Conrad Gietman komt daarom als geroepen. Het boek beschrijft op aanstekelijke wijze hoe de Oost-Nederlandse adel in de 16de tot 18de eeuw probeerde een rol te blijven spelen in het maatschappelijke en politieke verkeer. Nederland werd een republiek en de oude adel moest zich opnieuw zien te bewijzen. Oude rechten verdwenen en nieuwe kansen werden gegrepen of juist gemist. Aan de hand van memoires, vriendenboeken en archiefstukken komen individuen en families echt tot leven. Liefde, huwelijk, geboorte en dood. Geweld, erfenissen en politiek, alles passeert de revu. De vele anekdotes staan de grote lijnen niet in de weg, maar roepen juist bewondering op voor het onderzoek dat aan het schrijven vooraf ging. Republiek van Adel is een ‘edel’ boek dat eindelijk de verhalen vertelt, die zich afspeelden achter de muren van kastelen, borgen en havezathes. Een echte aanrader.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer