Home Recent verschenen december 2003

Recent verschenen december 2003

  • Gepubliceerd op: 2 december 2003
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Frans Smits
  • 4 minuten leestijd

Bladeren
De feestdagen komen eraan. Tijd voor de uitgevers om heel veel boeken uit te brengen. Wat is de moeite waard? Allereerst een aantal ‘bladerboeken’. Er verscheen een geheel herziene editie van het Cultureel woordenboek. Encyclopedie van de algemene ontwikkeling (Anthos, euro 39,90). Daar staat alles in wat ’tot onze culturele bagage zou moeten behoren’. Lezen etcetera. Gids voor de wereldliteratuur (Prometheus, euro 24,95) is een door Pieter Steinz samengestelde ‘introductie tot het wereldwijde web van de fictie’. Een handboek voor de individuele lezer, maar ook een naslagwerk voor leesgroepen.



Katja Doubek maakte een Lexicon van de belangrijkste aanslagen (Aspekt, euro 26,98). Opgenomen: John Lennon, Abraham Lincoln, John F. Kennedy. Vreemd genoeg niet: Pim Fortuyn. Zeer fascinerend zijn Technische mislukkingen 1 en Technische mislukkingen 2 (Ad. Donker, per deel euro 15,90) door Lex Veldhoen. Over papieren jurkjes, de rookloze sigaret en elektrische binnenzooltjes. En dan is er ook nog: Het paard van Ferrari en andere auto-biografieën (Balans, euro 17,50) door Marcel Grauls. Wie waren de talloze mensen van wie de achternaam in een automerk voortleeft?

Kijken
Honderduizenden kinderen in de leeftijd van drie tot veertien jaar hebben tussen 1883 en 1970 enige tijd in een vakantie- of gezondheidskolonie doorgebracht. Dit waren tehuizen aan zee of in de bossen, waar zwakke kinderen, de zogenoemde bleukneusjes, zes weken verbleven om aan te sterken. Marianne Swankhuizen stelde er het mooie kijkboek Bleekneusjes (THOTH, euro 19,90) over samen. In Het Vaderlandse Geschiedenis Boek


(Waanders, euro 14,50) voert het Nationaal Archief u langs de hoogte- en dieptepunten in de vaderlandse geschiedenis. In Het Literatuurboek (Waanders, euro 14,50) presenteert de Koninklijke Bibliotheek een overzicht van de Nederlandse literatuur in meer dan vierhonderd artikeltjes.

Lezen
Tomas Ross schreef de zeer spannende thriller Mathilde (De Bezige Bij, euro 18,90), over de excentrieke Mathilde Willink, altijd gehuld in peperdure Fong Leng-creaties. Ze stierf op 25 oktober 1977. Zelfmoord, zegt de politie. Moord, beweert Ross. De ontknoping is verrassend. Opeens duikt roddeljournalist Henk van der Meyden op. Ook de roman Bruiloften en partijen (Anthos, euro 18,90) door David Mulder speelt zich af in de jaren zeventig. De moeder van hoofdpersoon Julius brandt veel kaarsen, gaat steeds vreemder koken en wordt feministe. Dat kan niet goed gaan. Maanvuur (Prometheus, euro 19,95), door Graa Boomsma, gaat over een dorp in de turbulente jaren zestig.

Leven 1
Een aantal autobiografieën. Fong Leng door Fong Leng (Bert Bakker, euro 17,95). Schilder Carel Willink, de man van Mathilde, was volgens de beroemde ontwerpster een perverse naarling. Net als Tomas Ross denkt Fong Leng dat Mathilde is vermoord. ‘Verder onderzoek zou een groot schandaal op gang hebben gebracht over het wijdverspreide cocaïnegebruik in Amsterdam.’ Paul Rosenmöller schrijft over zijn politieke carrière in Een mooie hondenbaan (Balans, euro 17,50). Veel over ‘Moeder Tara’, waarmee hij uiteraard Tara Singh Varma bedoelt, en ook veel over de moord op Pim Fortuyn. In Memoires van een dame uit de goot van het amusement (Atlas, euro 16,50) vertelt Marjan Berk over haar leven op de planken. Ze geeft een beeld van het lichte amusement in Nederland vanaf de jaren vijftig.

Jan Scheffers, geboren eind jaren dertig, besloot op 25-jarige leeftijd in te treden bij de minderbroeders. In de jaren zestig verliet hij het klooster en ging sociologie studeren. Daarna kwam hij terecht bij het bedrijfspastoraat te Amsterdam. Rond 1970 was hij betrokken bij revolutionaire acties van arbeiders en studenten. Scheffers legde zijn katholieke belevenissen vast in Gedreven leven (Valkhof Pers, euro 18,-). Ook nog: Herinnering aan mijn Chili (Wereldbibliotheek, euro 16,50) door de beroemde schrijfster Isabel Allende.

Leven 2
Een aantal biografieën. Adrian Stahlecker schreef Hildegard Knef. Een ster, een tijdperk (Aspekt, euro 24,98). Over de affaires van deze Duitse actrice-zangeres met een fanatieke nazi en over haar belangstelling voor het occulte en haar geloof in wonderdokters. De Indonesische politicus Roeslan Abdulgani wordt geportretteerd in Abdulgani. 70 jaar nationalist van het eerste uur (Walburg Pers, euro 19,95). Was hij in de jaren vijftig informant van een Nederlandse spion, zoals Bob de Graaff en Cees Wiebes in Villa Maarheeze beweerden? ‘Zeer zeker niet,’ zegt Abdulgani.

Curieus: RaRa. Wie ben ik? (Aspekt, euro 17,50) door Peter Siebelt, die eerder EcoNostra. Het netwerk achter Volkert van der Graaf publiceerde. RaRa is een ‘schaduwbiografie’ van GroenLinks-Tweede-Kamerlid Wijnand Duivendak. De radicale activist Duivendak is volgens Siebelt direct en indirect verantwoordelijk voor honderden miljoenen euro’s schade aan particulier en openbaar bezit.

Griezelen
Wie met de feestdagen liever iets heftigs leest, kan terecht bij De hel die Europa heet. Amerikaanse frontsoldaten in de Tweede Wereldoorlog (Het Spectrum, euro 21,95) door Peter Schrijvers. Over hun confrontaties met gevechtseenheden en hun ontsteltenis bij het ontdekken van de holocaust. Meer narigheid in De schurkenstaat. Een geschiedenis van Noord-Korea (Atlas, euro 12,50) door Pierre Rigoulot. Over hongersnood, concentratiekampen en openbare executies. En voor degenen met een heel sterke maag: Rigor Mortis. Over de lotgevallen van de doden (Ambo, euro 24,90) door Mary Roach. Hoofdstukken over: menselijke ontbinding en wat ertegen gedaan kan worden, levend begraven worden en medisch kannibalisme.

Verder…
Verscheen het fantastisch uitgegeven Lennon legend. Het leven van John Lennon in beeld (Kosmos-Z&K, euro 39,99). Met unieke uitneembare reproducties.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer