Home Recent verschenen

Recent verschenen

  • Gepubliceerd op: 17 maart 2004
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Frans Smits
  • 4 minuten leestijd

Frankrijk
‘Frankrijk’ was het thema van de Boekenweek. Dus bundelde de Leidse historicus Henk Wesseling opnieuw zijn artikelen over Frankrijk in Franser dan Frans (Bert Bakker, euro 17,50). Enkele stukken zijn nieuw, zoals het erg grappige voorwoord ‘Herinneringen van een francofiel’. ‘Francofiel’ vindt Wesseling een vies woord. ‘Bovendien gaan mijn interesse en bewondering niet alleen uit naar Frankrijk, maar ook naar verschillende andere Europese landen en culturen. Ik ben dus, zo ik iets ben, een eurofiel, maar dat klinkt helemaal als een akelige ziekte.’


Ook opnieuw gebundeld: de stukjes van Willem Frederik Hermans over Parijs in De weerspannige slaper (De Bezige Bij, euro 19,90). De inleiding is van criticus Arjan Peters: ‘Al zullen weinig Parijzenaars het beseffen, Hermans is er geweest!’ Schrijver A.F.Th. van der Heijden vertoefde veel in Frankrijk. Waarom? ‘Ik wil meer. Ik wil het avontuur, gevaarlijk leven, een verhaal om mee naar huis te nemen. Ik heb genoeg van elke dag elleboogjesmacaroni.’ Dagboekfragmenten over zijn bezoeken aan Frankrijk bundelde hij in Hier viel Van Gogh flauw (Querido, euro 15,95).
Zeer de moeite waard is Parijse feesten (Meulenhoff, euro 16,50) door Ethel Portnoy. Veel over de Vijftigers (Campert, Kousbroek, Lucebert) en leden van de Cobra-groep (Appel), maar ook over het verschijnen van de hippies in Parijs. Verder nog: Beau Berry. Leven in het hart van Frankrijk (Prometheus, euro 14,95) door Rudi Wester; Frankrijk en zijn grote schrijvers (L.J. Veen. euro 19,50) door Guus Luijters en Franse affaires. Frankrijk in twintig kwesties (Veen Magazines, euro 17,95) door Annette van der Elst en Florentijn van Rootselaar, over de Franse revolutie, de Dreyfus-affaire en mei 1968.

Dagboek
Alweer het zestiende deel van Geheim dagboek (Balans, euro 18,95) door Hans Warren. Dit deel bestrijkt de periode 1984-1987. Op 14 april 1987 ontvangt Warren een brief van Loe de Jong. Volgens De Jong werd de vader van Warren kort na de oorlog ten onrechte in een kamp opgesloten. ‘Ik koester uw brief,’ antwoordt Warren, ‘en betuig u graag mijn grote bewondering voor uw enorme levenswerk.’ Verder veel geroddel. Over Gerrit Komrij en zijn vriend: ‘Die zouden niet meer samen slapen, maar in Portugal naar de hoeren gaan.’ Ook harde oordelen. Over Willem Oltmans: ‘De memoires van Oltmans blijken erg vervelend. De lezers houden van mijn dagboek, van dit geschrift kun je onmogelijk houden omdat de auteur een wauwelende kwast is.’ 

Dutroux
Wie het naargeestige proces tegen Marc Dutroux volgt, kan terecht bij de volgende boeken. Mijn zoon Marc Dutroux. De speurtocht van een vader naar de wortels van het kwaad (Standaard uitgeverij/A.W. Bruna Uitgevers, euro 16,95) door Guy van Gestel. Een lang interview met de vader van Marc Dutroux. Tja, zegt de vader, dat mijn zoon zo werd, daar kon ik niks aan doen. Marc Dutroux. Het stilste jongetje van de klas (Houtekiet, euro 14,95) door Douglas De Coninck is een biografie van ‘de meest gehate man van België’. ‘Als joch van tien was hij de held van zijn dorp, nadat hij in 1966 een kind van vijf van de verdrinkingsdood had gered.’ Van dezelfde auteur: Dode getuigen. Dertig mensen die niet zullen spreken op het proces Dutroux (Houtekiet, euro 15,95).

Bush
Over George Bush en zijn regering verschijnen vanwege de verkiezingen en vanwege Irak de komende maanden tientallen boeken. Nu alvast: De pias van het Pentagon (THOTH, euro 14,90) een roman van Pieter Nouwen. Het is voorjaar 2004. Amerika dreigt Nederland met een invasie. De reden? In Scheveningen zit topadviseur Heinz Rogue gevangen, die samen met de ‘regering-Push’ door het Internationaal Strafhof wordt beschuldigd van het starten van een onwettige aanvalsoorlog tegen Irak. Regisseur en Bush-criticus Michael Moore haalt fel uit in Klauwen af van mijn land! (Arbeiderspers, euro 17,95). In het voorwoord bij de Nederlandstalige editie krijgt ook Balkenende ervan langs: ‘Heeft Jan Peter soms slechte wiet gehad? Is het onredelijk om ervan te dromen dat meneer Balkenende rond deze tijd volgend jaar het woord “premier” niet meer voor zijn naam hoort?’
De beroemde Latijns-Amerikaanse schrijver Mario Vargas Llosa reisde naar Irak en hield er een dagboek bij (Meulenhoff, euro 16,50). Llosa stelt: ‘Een optreden zoals dat van de Amerikanen in Irak is alleen in uitzonderlijke gevallen legitiem. Maar de vernietiging van een dictatuur als die van Saddam Hoesein is op zich al voldoende reden om de interventie te rechtvaardigen.’

Politiek
Herinneringen van voormalig politiek commentator van de Volkskrant Jan Joost Lindner in Het tweede kabinet-Den Uyl. Linkse idealen en mislukkingen 1966-1994 (Bert Bakker, euro 19,95). Politiek in een handomdraai. Van Thorbecke tot nu (Balans, euro 15,00) door Dirk Wolthekker heeft meer dan driehonderd trefwoorden en loodst de lezer langs belangrijke politieke en staatsrechterlijke begrippen, feiten, anekdotes en personen uit heden en verleden.
Wat is politieke vernieuwing en waarin onderscheidt een politieke democratie zich van samenlevingen waarin geld, geloof of geweld de dienst uitmaakt? Een antwoord geeft Herman van Gunsteren, hoogleraar politieke theorieën, in Woordenschat voor verwarde politici (Van Gennep, euro 12,50).

Verder…
Verscheen in de nieuwe serie ‘De Nederlandse geschiedenis door de ogen van tijdgenoten’ De Nederlands-Indische geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw in meer dan 100 verhalen (Van Gennep, euro 18,-) door Harm Stevens.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.