Home Recent verschenen

Recent verschenen

  • Gepubliceerd op: 23 juni 2004
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Frans Smits en Wim Berkelaar

Politiek
Oud-staatssecretaris van Cultuur Aad Nuis schreef zijn memoires: Op zoek naar Nederland (Augustus, euro 16,95). Over de Weinreb-zaak, waar Nuis nauw bij betrokken was: ‘Mijn rol in de affaire-Weinreb heeft me door de jaren heen wel wat schade gedaan in het papegaaiencircuit van de publiciteit, maar ik heb er geen spijt van.’ 


Van oud-fractievoorzitter van de KVP Norbert Schmelzer verscheen: Herinneringen van een politiek dier (Balans, euro 17,50). Het bevat een aardig portret van koningin Juliana. President Nixon zou op bezoek komen in Nederland, niet tot genoegen van de koningin. Tegen Schmelzer, toen minister van Buitenlandse Zaken: ‘Staat u me dan tenminste toe eenmaal héél snel “Nixon, moordenaar!” te zeggen.’

Jan Mertens was in de jaren zeventig een bekend vakbondsleider. Hij werd beroemd door zijn legendarische uitspraak over de Tweehonderd van Mertens, een groep mensen die in Nederland feitelijk de economie in handen heeft. Zijn herinneringen, ruim 2200 pagina’s, werden bewerkt door Arie Kuiper. Hij schrapte een hoop, zodat Mijn leven als vakbondsman en politicus (Valkhof Pers, euro 18,00) nog slechts bijna 400 pagina’s telt. 

Brenda Maddaox portretteerde Margaret Thatcher in Maggie. De creatie van de Iron Lady (Archipel, euro 17,95). 

Journalistiek

Journaliste van Trouw Minka Nijhuis laat in Het Huis van Khala. Een familie in Bagdad (Contact, euro 14,90) zien hoe weinig geliefd de Amerikanen zijn in Irak. Elsevier-correspondente Hélène Schilders woonde jarenlang in Seattle aan de Amerikaanse westkust. Haar belevenissen heeft ze verwerkt in Dromen van Buffalo Bill. Op reportage langs Amerika’s nieuwe frontier (L.J. Veen, euro 15,95).

Van een voor zijn doen zeer lichtvoetige Anil Ramdas Zonder liefde valt best te leven. Correspondentie uit India (De Bezige Bij, euro 19,90). Ramdas verklaart waarom er zoveel muziek zit in Indiase films. Een stad van boeren. De grote trek in China (Prometheus, euro 21,95) door NRC Handelsblad-correspondent Floris-Jan van Luyn gaat over de 120 miljoen boerenmigranten van de Volksrepubliek. ‘Ze vormen de spierkracht van China’s vooruitgang, maar zijn de communistische leiders een doorn in het oog.’

Journalist Willebrord Nieuwenhuis schreef een geschiedenis van de eenwording van Italië: De vuist van Piemonte (Bert Bakker, euro 19,95). En dan is er nog: Op zoek naar de onderste steen (Bert Bakker, euro 19,95) door historicus en journalist Maarten Bollen. Een weinig kritisch verslag van het rechercheonderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. 

Spannend
De historische thriller is een bloeiend genre. Een selectie uit de pasverschenen boeken: Suriname Goodbye (Aprillis, euro 12,50) door Peter Belinfante speelt ten tijde van Bouterse en de binnenlandse oorlog in Suriname. Amagensett (Anthos, euro 19,95) door Mark Mills speelt in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog op Long Island in de Verenigde Staten. Een Venetiaans geheim (Signature, euro 19,95) door Ian Caldwell en Dustin Thomason gaat over een Venetiaans manuscript uit 1499. De moorden van de witte roos (De Leeskamer, euro 14,95) door Paul Doherty is een middeleeuws misdaadmysterie. Rum en Coca-Cola (Signature, euro 14,95) door Theo IJzermans speelt op Cuba, vlak na de revolutie van Fidel Castro. Het barre land (Anthos, euro 19,95) speelt in het Kansas van 1872. De verspieder (De Bezige Bij, euro 19,90) door Leslie Silbert gaat over een manuscript van de zestiende-eeuwse Engelse toneelschrijver Christopher Marlowe. Black-out (BZZTôH, euro 19,50) door John Lawton ten slotte speelt in 1944: ‘In een verduisterd Londen tiert de misdaad welig.’ 

Wandelen
Om de geschiedenis van het landschap in Holland te ‘lezen’, trokken journalist Kees Slager en regisseur Theo Uittenbogaard in 29 dagen van Texel tot Tiengemeten. Hun verslag staat in Holland (Boom, euro 17,50). Met Bert Vanhestes De baan op met Boon (De Arbeiderspers, euro 9,90) kunnen we wandelen door het Aalst van Louis Paul Boon. Voor de liefhebbers van militaire geschiedenis is er De Atlantikwall. Van Willemstad tot de Somme. Een gids langs de Duitse verdedigingslinie van de Tweede Wereldoorlog (Lannoo, euro 22,50) door Frank Philippart, Dirk Peters en Alain van Geetruyen. 

Muziek
Wie van Nederlandse muziek houdt leze Het lied van Oranje (Nijgh & Van Ditmar, euro 17,95) door Paul Groenendijk en Jimmy Tigges. Een historisch overzicht van het Nederlandse voetballied inclusief een cd met vier uitvoeringen van het Wilhelmus. Maarten Steenmeijer schreef een portret van de wereldberoemde Haagse band de Golden Earring: Rock die niet roest (Wereldbibliotheek, euro 13,90). 

Plaatjes
Mooie bladerboeken: GeWoon Architectuur. Wonen in Nederland 1850-2004 (Nai, euro 37,50) behandelt twee eeuwen wonen en volkshuisvesting in Nederland. In Het Rijksmuseum Kookboek (Thomas Rap, euro 29,90) door Bert Natter laten tien meester-koks zich inspireren door Hollandse schilderijen uit de Gouden Eeuw. Ze stellen een vijfgangenmenu samen voor vier personen en geven de recepten prijs.

Mayke Groffen en Sjouk Hoitsma van het Historisch Museum Rotterdam maakten Het geluk van de huisvrouw (SUN, euro 24,50). Aan de hand van reclame wordt een beeld geschetst van het huisvrouwschap in de twintigste eeuw. Lied van een tokèh (KIT Publishers, euro 18,50) door Tjaal Aeckerlin en Rick Schoonenberg bevat vertellingen en prachtige foto’s uit voormalig Nederlands-Indië.

In Vluchten voor de oorlog (Davidsfonds, euro 29,95) tal van foto’s van Belgische vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog. Leontien van Beurden actualiseerde haar boek over tien eeuwen kostuumgeschiedenis uit 1994. In Over mode en mensen (SUN, euro 24,50) laat zij zien hoe kleedgedrag de echo is van verschuivingen in maatschappij en cultuur. 

Verder…
Verscheen het meer dan schitterende The World of Jan Brandes, 1743-1808. Drawings of A Dutch Traveller in Batavia, Ceylon and Southern Africa (Waanders, euro 79,50) onder redactie van Max de Bruijn en Remco Raben.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.