Home Recent verschenen

Recent verschenen

  • Gepubliceerd op: 25 augustus 2004
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Frans Smits

Autobiografie
Tijdens de campagne voor het presidentschap in 1992 werd Clinton gevraagd of hij ooit marihuana had gerookt. ‘Ik zei dat ik nooit de drugswetten in Amerika had overtreden.’ Dat was niet helemaal waar. Clinton had wel degelijk marihuana gerookt, maar hij had het spul niet geïnhaleerd. Het is een voorafspiegeling van de beruchte Lewinsky-affaire: ‘Ik had geen seksuele relatie met die vrouw.’ Ook, zoals we allemaal weten, niet helemaal waar. Mijn leven (Balans, euro 27,50) door Bill Clinton – een turf van 1100 pagina’s! – was afgelopen zomer een bestseller. Ook in zijn autobiografie zal Clinton wel niet de hele waarheid vertellen, al was het maar omdat zijn vrouw Hillary nog een politieke carrière ambieert. Toch is dit prettig geschreven boek een aanrader omdat Clinton ons een kijkje gunt achter de schermen van zijn spectaculaire loopbaan.Veel bescheidener: Germaine sans gêne (Contact, euro 21,90) waarin Germaine Groenier verhaalt over haar spraakmakende VPRO-radioprogramma over seks. Het programma waarnaar mensen konden bellen (‘Man, 48 jr, drie jaar getrouwd geweest, komt niet meer in vrouw klaar, wordt slap.’) liep van 1976 tot 1978 en trok heel wat luisteraars. Het boek geeft ook een indruk van het linkse denken in de jaren zeventig. Over terroriste Ulrike Meinhof: ‘Ik vind het erg jammer dat ze niet meer leeft. Ik vond haar fascinerend en ik begreep de ideologie van de Baader-Meinhofgroep.’
Gruwelijke feiten over het bewind van Saddam Hoessein in Getuigenissen van Saddams lijfarts. Berichten uit een duistere, krankzinnige wereld (Het Spectrum, euro 14,95) door Ala Bashir. Na lezing denk je dat Saddam Hoessein zélf het massavernietigingswapen was. De Iraakse lerares Ashti Marben laat in In de schaduw van de dictator (Archipel, euro 17,95) zien hoe zij in de ban raakte van Saddam: ‘Ik was bang om voor mezelf toe te geven dat het liefde was die ik voor hem voelde. Een romantische, zuivere jongemeisjesliefde.’

Cox Habbema maakte een herziene nu ook geïllustreerde editie van Mijn koffer in Berlijn (Van Gennep, euro 17,90), haar herinneringen aan haar leven als actrice in de DDR.

Biografie
Een kritisch portret van de uitdager van Bush bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen in JFK. Een biografie van John F. Kerry (Vassallucci, euro 18,95) door Michael Kranish, Brian C. Mooney en Nina J. Easton, journalisten van de Boston Globe. Ook actueel vanwege de rechtszaak tegen hem: Michael Jackson. De biografie (Het Spectrum, euro 29,95) door J. Randy Taraborrelli. Denkbeelden uit een dubbelleven. Biografie van Karel van het Reve (De Arbeiderspers, euro 32,00) door Ger Verrips werd in de kritiek niet zo gunstig ontvangen. Dat is niet helemaal terecht. Het boek bevat mooie hoofdstukken over Van het Reve tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook over diens hulp aan de Russische dissidenten.

Kinderen
Uitgeverij Ars Scribendi geeft historische boeken uit voor kinderen in de leeftijd vanaf ongeveer tien jaar. In de serie ’20e eeuw’ verschenen Wetenschap 1940-1960, Mode 1940-1960, Muziek 1940-1960, Media 1940-1960, Design 1940-1960 en Kunst 1920-1940. Elk deel kost euro 13,00. In de serie ‘Het verhaal van’ verscheen Hiroshima (euro 16,00) en in de serie ‘Keerpunten in de geschiedenis’: DNA en Uitvinding Siliciumchip (per deel euro 13,50). Handig bij het schrijven van werkstukken en leuk om zomaar te lezen.

Oorlog
In juni 1967 versloeg Israël in een riskante oorlog Egypte, Jordanië en Syrië. Daarover: Zes dagen. De oorlog die het Midden-Oosten voorgoed veranderde (Balans, euro 17,50) door Jeremy Bowen. Meer oorlogsgruwelen in Wreed als ijs. Het lot van de burgers in de Slag om de Ardennen (Het Spectrum, euro 22,95) door Peter Schijvers. In de zeer geslaagde serie ‘Achter de schermen’ van uitgeverij Prometheus (waarin correspondenten van NRC Handelsblad het land waar ze een aantal jaren verbleven doorlichten) verscheen een deel over Joegoslavië (euro 17,95) door Yaël Vinckx. Over de opkomst en ondergang van Miloševi
ƒ, de oorlog in Kosovo en het etnisch geweld. Twee fraai uitgevoerde fotoboeken: De Geschiedenis van de Vietnamoolog (Deltas, euro 39,90) en Geschoten. Oorlog in beeld. Verslagen en foto’s van het front (The house of books, euro 35,00) En dan is er ook nog de strip De fikser. Een verhaal uit Sarajevo (Atlas, euro 14,95) door Joe Sacco over de oorlog in voormalig Joegoslavië.

Romans
Een selectie van de beste historische romans: Stemmen uit zee (Querido, euro 24,95) door Dan Sleigh gaat over Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika ten tijde van de VOC. Ook over Nederlandse kolonisten daar, maar nu ten tijde van de Boerenoorlog gaat Merksteen: een dubbelbiografie (De Arbeiderspers, euro 22,50) door Karel Schoeman. Op het Portugese koloniale eiland S
|o Tomé rond 1900 speelt Evenaar (Ambo, euro 24,95) door Miguel Sousa Tavares. De hoofdpersoon raakt als verdediger van de arbeiders van de cacaoplantages in conflict met het moederland. Ook rond 1900 is gesitueerd Vita (Mouria, euro 22,50) door Melania Mazzucco. Hierin het verhaal van Italiaanse migranten op zoek naar de Amerikaanse droom. Grijze zielen (De Bezige Bij, euro 17,90) gaat over een onopgehelderde moord in een Frans stadje in 1917. Het schandaal (Augustus, euro 18,50) door Conny Braam is een roman over de beruchte Velser Affaire waarin politiefunctionarissen werden beschuldigd van corruptie, collaboratie en verraad tijdens de bezetting.

Verder…
Verscheen Thuis in Europa. Wonen, eten en kleden in Europa van 1500 tot 1800 (Ad. Donker, euro 24,95) door Raffaella Sarti. Lees hoe mensen vroeger leefden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.