Home Recent verschenen

Recent verschenen

  • Gepubliceerd op: 8 december 2004
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Frans Smits

Islam en terrorisme
‘Mensen die Sharon steunen, verdienen het zonder pardon neergeknald te worden. En dat de christenhonden alles goedpraten, vloeit voort uit hun schuldgevoel dat nog uit de oorlog dateert.’ Aldus Abdulwahid, een broer van Tamou. Die laatste komt uitgebreid aan het woord in Dochters van Khadija. Verslag uit de samenleving (De Bezige Bij, euro 17,50) door Sytze van der Zee. In dit boek staan drie jonge Marokkaanse meisjes centraal die werken in de cafetaria van een Nederlandse man, een aanhanger van Pim Fortuyn. Hoe denken ze over Nederland, hoe ziet hun geloof eruit en hoe kijken ze aan tegen gedwongen huwelijken?


Wilde vijg (De Bezige Bij, euro 15,00) is het verhaal van Nedjma, het pseudoniem van een Marokkaanse vrouw, nu woonachtig in Frankrijk. Op haar zeventiende wordt ze uitgehuwelijkt. Met gevaar voor eigen leven ontvlucht ze drie jaar later haar geboortedorp Badra en trekt naar Tanger. Daar leert ze Driss kennen, het prototype van een moderne Arabische Casanova. Veel erotiek in Wilde vijg, maar ook scherpe observaties van de man-vrouwverhoudingen in de Arabische wereld.

Wat zijn de wortels van religieus terrorisme? Dat onderzoekt de Amerikaanse terrorisme-expert Jessica Stern in Terreur in de naam van God (Het Spectrum, euro 24,95). Ze bezoekt vluchtelingenkampen in Libanon, een gevangenis in Jordanië, radicale joodse cellen in Israël, de Hamas in Palestina, de taliban in Pakistan en een christelijke sekte in Arkansas.

Hoe gevaarlijk is de grootscheepse terrorismebestrijding voor de westerse wereld? Dat bestuderen Michail Ignatieff in Het minste kwaad. Politiek en moraal in het tijdperk van het terrorisme (Cossee, euro 19,90) en Herman van Gunsteren in Gevaarlijk veilig. Terreurbestrijding in de democratie (Van Gennep, euro 14,95). Ignatieff: ‘Als wij onze democratische ziel verliezen, verliezen we ook de strijd tegen het terrorisme.’

Autobiografie
Over zijn oorlogservaringen heeft Ed van Thijn nooit veel losgelaten. In Achttien adressen (Augustus, euro 13,50) vertelt hij over zijn belevenissen als onderduikkind. De herinneringen zijn gefragmenteerd en vaak blijkt dat wat hij jaren gedacht heeft niet juist was.

‘Vanaf het station in Vught liepen mijn moeder, mijn broer en ik eerst naar een verzamelpunt in het bos, waar we op een gids moesten wachten die de bezoekers naar het strafkamp zou begeleiden.’ Een fragment uit Het Kaïnsteken. Mijn eigen kleine oorlog (Mets & Schilt,€ 16,00) door Hanneke Wijgh. De vader van Wijgh sloot zich tijdens de oorlog aan bij de Waffen-SS en belandde erna in strafkamp Vught. Hoe fout was haar vader eigenlijk, vraagt Wijgh zich af.

De antirevolutionair Wil Albeda legde als informateur in 1973 de basis voor het kabinet-Den Uyl. In 1977 was hij weer informateur en nam hij als minister van Sociale Zaken zitting in het kabinet-Van Agt/Wiegel. Hij publiceert zijn memoires in Ik en de verzorgingsstaat (Boom, € 19,50). De katholiek Pieter Bogaers was minister van Volkshuisvesting in het kabinet-Marijnen en het kabinet-Cals, dat in 1966 ten val kwam. Bogaers slaagde er in de jaren zestig als eerste in een jaar tijd maar liefst honderdduizend nieuwe woningen gebouwd te krijgen. Zijn herinneringen in Herinneringen van Pieter Bogaers, bouwminister (Boom, € 19,50) door Reinhilde van der Kroef.

En dan is er nog het eerste deel van de memoires van Bob Dylan: Kronieken (Nijgh & Van Ditmar, € 19,90). Twee delen staan ons nog te wachten.

Biografie
Nu we het nog vier jaar met George W. Bush moeten doen is De familie Bush. Portret van de machtigste familie ter wereld (Sijthoff, € 24,95) door Kitty Kelley relevant. En hoe lang zal Tony Blair nog fungeren als Engels premier? Hij wordt geportretteerd door Ivan Ollevier in De man die nergens vandaan kwam (Atlas, € 24,90).

Hoe kan het dat een gewone jongen, afkomstig uit een provinciestadje en zonder universitaire opleiding, de grootste toneelschrijver aller tijden werd? Die vraag beantwoordt Stepen Greenblatt in William en de wereld. Hoe Shakespeare Shakespeare werd (De Bezige Bij, € 29,90). Peter Hofman beschrijft in Lichtschikkend en zingend. De Jonge Lucebert (De Bezige Bij, € 39,90) de levensweg van Lucebert, een van Nederlands grootste dichters, tot 1954, toen hij zichzelf uitriep tot Keizer der Vijftigers.

Fictie
Een prachtige if-history van Philip Roth in Het complot tegen Amerika (Meulenhoff, € 17,50). Niet Franklin Roosevelt, maar luchtvaartheld en nazi-sympathisant Charles A. Lindbergh wint in 1940 de Amerikaanse verkiezingen. Wat gebeurt er dan met Amerika en de wereld?
 T.C. Boyle geeft in De ingewijden (Anthos, € 22,95) een (fictief) kijkje achter de schermen van het onderzoek van de beroemde seksuoloog Alfred Kinsey, de man die het denken van de Amerikanen over seks definitief veranderde.

Feiten
‘Is geschiedenis nog een gesloten boek voor je? Geen probleem! Met dit prettige naslagwerk kun je al die feiten ophalen die je tijdens de geschiedenisles hebt gemist – en er nog lol aan beleven ook!’ Zo prijst Geschiedenis voor Dummies (Addison Wesley, € 27,95) zichzelf aan. Meer feiten in: Lijstenboek. Het onmisbare handboek van merkwaardige informatie (Thomas Rap, € 19,90) door David Wallechinsky en Amy Wallace. Onder meer: 16 beledigende bijnamen uit de geschiedenis en 22 wereldberoemde Belgen. Tot slot: Groot lexicon van nog meer nutteloze feiten. 666 dingen die u ook niet wilt weten (Contact, € 19,90) door Hein Meijers en Simon Rozendaal.

Verder…
Verscheen het fraai uitgegeven ‘postpakketje’ Het hoofd van Ferdinand Cheval (Nijgh & Van Ditmar, € 27,50) door Spinvis, Bente Hamel en Ingmar Heytze. Over de beroemde Franse postbode Cheval die dertig jaar bouwde aan zijn Palais Idéal. Bevat een cd, een dvd en een boekje.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.