Home Recent Verschenen

Recent Verschenen

  • Gepubliceerd op: 13 december 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Frans Smits

Eelco Beukers en Thimo de Nijs, Het bijzondere van Holland. Een geschiedenis van Holland in 25 verhalen 156 p. Verloren, euro 14,00
Zoektocht naar wat de geschiedenis van Holland zo uniek maakt. Begint met: Hollandse experts gaan woeste gronden rond Bremen ontginnen (1113). Eindigt met: 600 gewonden bij rellen rond de inhuldiging van koningin Beatrix (1980). Jan Blokker schreef speciaal voor het boek het essay ‘Holland, een stad van Wormer tot Brielle’.


Meer provinciale geschiedschrijving: Paul Brusse en Willem van den Broeke, Provincie in de periferie. De economische geschiedenis van Zeeland, 1800-2000. 432 p. Matrijs, euro 39,95. Waarom waren de economische ontwikkelingen in Zeeland anders dan in de rest van Nederland? Over jeugdcultuur in dezelfde provincie: Jan J.B. Kuipers, Brommers, gitaren en spandoeken. Vijftig jaar jong in Zeeland. 144 p. Aprilis, euro 24,00. Ook nog een mooi boek over Maastricht: Emile Rademakers, Historische Atlas van Maastricht. 2000 jaar aan Maas en Jeker. 80 p. Sun, euro 26,50 (na 1 januari 2006 euro 29,50).

Jutta Chorus & Ahmet Olgun, In godsnaam. Het jaar van Theo van Gogh 256 p. Contact, euro, 19,90
Jutta Chorus schreef eerder met Menno de Galan In de ban van Fortuyn (2003), nog steeds het beste boek over de periode-Fortuyn. Ook de samenwerking met journalist Ahmet Olgun levert een fraai staaltje recente geschiedschrijving op. Het boek volgt de bekering van Ayaan Hirshi Ali tot verlichtingsfundamentaliste en de bekering van Mohammed B. tot moslimfundamentalist. Van Gogh zal het met de dood bekopen.

Wim Hazeu, Vestdijk. Een biografie 1005 p. De Bezige Bij, euro 39,90
Gebaseerd op veel nieuw materiaal, dankzij de medewerking van de weduwe van Vestdijk. Hazeu gaat niet in discussie met auteurs die eerder over Vestdijk schreven. Dat is vreemd voor iemand die pretendeert een wetenschappelijke biografie te schrijven.
Meer schrijversbiografieën: Rob Molin, Lieve rebel. biografie van Adriaan Morriën. 644 p. De Arbeiderspers, euro 35,00. Over een schrijver van gereformeerde komaf die een ‘immorele’ levenswandel propageerde. Rüdiger Safranski, Friedrich Schiller of de uitvinding van het Duitse idealisme. 592 p. Atlas, euro 39,90. Over sterauteur waarnaar het Duitse geestelijk leven zich tussen 1790 en 1805 richtte.

Alphons Hustinx, Kleur in donkere dagen. Het dagelijks leven in Nederland tijdens WO II 200 p. X-Cago, euro 39,95
Eindelijk weer beschikbaar: de fantastische kleurenfoto’s van de bezettingsjaren gemaakt door cineast en fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972). Loek Kreukels licht de foto’s toe en Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema schreef een voorwoord (‘Niet zozeer een boek om door te lezen als wel om te ervaren’).
Nog een fantastisch boek met illustraties: Leo Haks en Steven Wachlin, Indonesië. 500 oude prentbriefkaarten. 288 p. Atrium, euro 19,99. Prentbriefkaarten vanaf 1893 tot 1940, vaak in kleur, uit Sumatra, Java, Bali, Zuid-Borneo, Celebes, Nieuw-Guinea en de Molukken.
Ter gelegenheid van vijftig jaar World Press Photo verscheen Mary Panzer, De dingen zoals ze zijn. 50 jaar fotojournalistiek in context. 384 p. Sdu, euro 65,00. In dit boek fotoseries uit de afgelopen halve eeuw, gepresenteerd zoals ze in druk verschenen.

Gert-Jan Johannes en Michiel Cohen de Lara, Van Haarlem naar Manhattan. Veertig jaar VNU, 1965-2005. Een uitgeverij in de lage landen wordt internationaal informatie- en mediaconcern
350 p. Boom, euro 35,00
VNU, ontstaan uit een fusie in 1965, gaf bladen uit als Margriet en Libelle, Panorama en Nieuwe Revu, Story en Playboy, maar ook Taptoe en Donald Duck. Als mediaconcern stond het bedrijf midden in de samenleving en kreeg te maken met ontzuiling, medezeggenschap, feminisme en individualisering. Het boek is fraai geïllustreerd.
Nog een bedrijfsgeschiedenis: Geoffrey Jones, Unilever. Verandering en traditie. 483 p. Sdu, euro 35,00. Unilever komt voort uit een Engels-Nederlandse fusie in 1929. Het is een van de grootste producenten van consumptiegoederen ter wereld, op het gebied van levensmiddelen, huishoudelijke en persoonlijke verzorging. Dit boek, ook rijk geïllustreerd, gaat over de periode 1965-1990.

Oebele de Jong, Churchill en de Nederlanders 239 p. Walburg Pers, euro 29,50
Winston Churchill had niet veel op met de Nederlanders. Zijn afkeer stamt uit de tijd van de Boerenoorlog (1899-1902), toen de Boeren, die Churchill als Nederlanders beschouwde, vochten tegen de Engelsen. Over de Nederlanders in de meidagen van 1940 schreef hij: ‘Ze zijn volkomen egoïstisch en vochten pas toen ze werden aangevallen, en toen slechts voor een paar uur.’

Gerry van der List, Meer dan een weekblad. De geschiedenis van Elsevier 292 p. Bert Bakker, euro 18,95
Smakelijk geschreven studie over het zestigjarige weekblad. Anekdotes over drinkgelagen, hoofdredacteuren die vreemdgaan en dramatische koerswijzigingen. Veel lof voor H.J. Schoo, die er het succesvolste opinieblad van Nederland van maakte.
Meer mediageschiedenis: Ad van Liempt, Het Journaal. Achter de schermen van vijftig jaar televisiegeschiedenis. 384 p. Balans, euro 19,50. Zeer lezenswaardige studie over het best bekeken nieuwsprogramma van Nederland.

Catrien Santing, Henk te Velde en Margrith Wilke (red.), Machtige lichamen. Het vingertje van Luns en andere politieke wapens 237 p. Wereldbibliotheek, euro 16,50
Bundeling van artikelen over de rol van het lichaam en uiterlijk in de politiek. Het best zijn de twee eerste artikelen: ‘Tot uw dienst! De buiten- en binnenkant van Pim Fortuyn’ door Doeko Bosscher en ‘De priemende vinger van Joseph Luns. Lengte, humor en onverzettelijkheid van een minister van Buitenlandse Zaken’ door Jan Willem Brouwer en Ine Megens.

Nigel Spivey en Michael Squire, Panorama van de klassieke wereld 368 p. Atheneum-Polak & Van Gennep, euro 44,90
Een overzicht van de oudheid aan de hand van thema’s: het centrale belang van het lichaam, seksualiteit, de verering van goden en helden. Met bijna zeshonderd illustraties, voor een groot deel in kleur.

Nicolas Stargardt, Ooggetuigen van de oorlog. Het leven van kinderen onder het nazi-regime 525 p. Balans, euro 22,50
Stargardt, hoogleraar Europese geschiedenis in Oxford, laat zien dat kinderen in de Tweede Wereldoorlog niet slechts passieve slachtoffers waren van genocide, bombardementen en massale ontvluchtingen. Ze waren ook actieve deelnemers: ze gingen erop uit om voedsel te smokkelen, struinden zwarte markten af en verzorgden zieke familieleden.

Tijdspiegels. 70 jaar uitgeven door het Spectrum weerspiegeld in 70 boeken Het Spectrum, euro 12,50
Uitgeverij het Spectrum bestaat zeventig jaar en stelt ter gelegenheid daarvan 70 klassiekers uit zijn fonds via printing-on-demand tegen een geringe vergoeding (euro 12,50 per titel) weer ter beschikking van de lezer.
Ga naar bol.com. Klik op ‘Boeken’ (Nederlands). Rechtsboven ziet u de banner ’70 bijzondere heruitgaven’. Klik ook daar weer op en er verschijnt een lijst met de zeventig titels (waaronder Het voorspel van de Tachtigjarige Oorlog door Robert Fruin en Eenheid en scheiding. Geschiedenis der Nederlanden, 1477-1813 door L.J. Rogier).

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.