Home Programma Nacht van de Geschiedenis

Programma Nacht van de Geschiedenis

  • Gepubliceerd op: 21 oktober 2004
  • Laatste update 07 apr 2020

De Nacht van de Geschiedenis is het openingsfeest van de Week van de Geschiedenis en heeft net als de Week als thema ‘Typisch Nederland’. De Nacht vindt plaats tussen 20.00 en 2.00 uur op 30 oktober in Madurodam in Den Haag. De bezoekers kunnen genieten van debatten, columns, interviews, sprekers, live muziek, een speaker’s corner, DJ’s, cabaret, toneel, film en een modeshow. De Nacht wordt gepresenteerd door KRO-presentatrice Karin de Groot.Programma

20.00 Presentatie van het boek Typisch Nederland dat Maarten van Rossem speciaal voor de Week van de Geschiedenis schreef

20.45 Historisch Nieuwsblad Debat: Maarten van Rossem, Herman Pleij, Amanda Kluveld, Hans Blom, James Kennedy en Geert Mak debatteren aan de hand van beeldfragmenten over ‘Typisch Nederland’. Voorzitter: Ad van Liempt, eindredacteur van het televisieprogramma Andere Tijden.

Twee Grote Nederlander debatten, samengesteld door de KRO en Historisch Nieuwsblad

20.50-21.20: Hans Renders (directeur van het Biografie Instituut in Groningen, biograaf van Jan Hanlo en Jan Campert), Boris van der Ham (Tweede-Kamerlid voor D66), Marita Mathijsen (hoogleraar Moderne Nederlandse Literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

22.15-22.45: Gerard Mulder (adjunct-hoofdredacteur van HP/De Tijd, dat de schaduwverkiezing van de Ergste Nederlander organiseert); Shirley Haasnoot (redacteur Historisch Nieuwsblad), Simon Kuper (journalist voor Financial Times)

Gespreksleiders: Hasan Evrengün (redacteur Andere Tijden) en Michiel Zonneveld (journalist voor Vrij Nederland)

Verder: De Grote Typisch Nederland-quiz onder leiding van Karin de Groot

Een speciale aflevering van het Historisch Café, een initiatief van het Historisch Platform

Met een column van Mirjam Prenger en een interview met Ton van Reen over zijn boek Klein Volk dat in 2002 verscheen. Olaf van Nimwegen bestrijdt de gangbare opvatting dat de internationale rol van Nederland in de achttiende eeuw afnam. Tot slot een debat met Hein Klemann, Eppo Jansen, en Dik Linthout over de vraag of Nederland terecht last heeft van een Calimero-complex.

Een Speaker’s Corner met opinies van onder meer Wim Manuhutu (Moluks Historisch Museum), Thomas von der Dunk, Esther Captain (Indisch Huis), Liane van der Linden (Imagine Identity and Culture), Glenn Willemsen (NiNsee), Gerard Rooijakkers (leerstoel Nederlandse Etnologie, UvA) en iedereen die de behoefte voelt te reageren of iets over Typisch Nederland te melden aan het publiek.

Tot slot: Veel (live)-muziek, cabaret, toneel en een filmprogramma verzorgd door Het Geheugen van Nederland en het Filmmuseum.

Cabaret: Limburgse liedjes van Gé Reinders; liedjes door Marnix Kappers, Tony Neef en Ellen Evers uit de voorstelling Telkens weer het Dorp van Friso Wiegersma; Wim Kan tot leven gebracht door Rob van de Meeberg; een gedeelte uit de show Mohamlet door Hakim; Nico de Verhalenman vertelt over Jan van Schaffelaar; een eigen hedendaagse visie op Nederlandse klederdrachten in een modeshow door NieuweOntwerpers.nl .

Muziek: Lilian Vieira (ZUCO 103) en haar band Samba Soul; percussie van Mbonda Africa; jazz van Soultrane, klassieke muziek verzorgd door het Koninklijk Conservatorium; indorock door Andy Tielman, klezmer muziek van de Amsterdam Klezmerband en retro-disco met de DJ’s van Eighties Verantwoord

De bezoekers kunnen een nachtwandeling maken langs de 50.000 lampjes in de miniatuurstad van Madurodam. Uitgebreide informatie vindt u op www.weekvandegeschiedenis.nl


Kaartjes
€ 15,- in de voorverkoop via het Haags Uitburo
€ 19,50 op de avond zelf bij de kassa van Madurodam. Tussen 24 en 02 uur kunnen bezoekers gratis met speciale historische trams van de HTM van Madurodam naar Den Haag Centraal en de nachttrein.

U kunt kaartjes bestellen op: 0900-82 82 99 9 (40 cpm)
Meer informatie: 0900 – BELANNO (0900-23 52 66 6) (40 cpm)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.