Home ‘Praagse Lente was anti-Amerikaans’

‘Praagse Lente was anti-Amerikaans’

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    PvR

De ‘Europese politiek’ die Tsjechische intellectuelen formuleerden tijdens de Praagse Lente in 1968 was eerder anti-Amerikaans dan anti-communistisch. Dat concludeert Carlos Reijnen in het juninummer van Nieuwste Tijd.

Aanhangers van de ‘Europese politiek’ streefden naar betere contacten met landen in de regio. Zoals bekend richtten deze intellectuelen zich tegen de Sovjet-Unie, maar ze moesten evenmin iets hebben van de machtspolitiek van de Verenigde Staten. De argwaan tegen deze supermacht werd in deze periode extra gevoed door het Amerikaanse ingrijpen in Vietnam. Discussies over de tegenstellingen tussen communisme en kapitalisme speelden tijdens de Praagse Lente nauwelijks een rol. Samenwerking met buurlanden was het belangrijkste streven, stelt Reijnen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.