Home Portugese joden

Portugese joden

  • Gepubliceerd op: 15 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    EOR

In de Tweede Wereldoorlog trachtten Portugese Joden door hun Portugese afkomst te benadrukken een plaats op Portugezen- en emigratielijsten te bemachtigen om zo deportatie te voorkomen. Dit stelt archiefmedewerkster Lydia Hagoort in Het Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel, een geschiedenis van Beth Haim, de begraafplaats van de Portugese Joden in Amsterdam.

Door middel van uitgebreid stamboom- en wetenschappelijk onderzoek probeerden de Portugese Joden aan te tonen dat zij tot het mediterrane en niet tot het Joodse ras behoorden. Hun Joodse identiteit zou enkel op religie gebaseerd zijn. Zo konden ze niet alleen een plaats op een Portugezenlijst verkrijgen, wat hen voor deportatie kon behoeden, maar ook op een emigratielijst terecht komen, die migratie naar Portugal mogelijk zou maken.

Uiteindelijk werd van Duitse zijde besloten dat de Portugezen wel degelijk Joden waren, en zo belandde de grote meerderheid alsnog in vernietigingskampen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.