• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2022

  Politieke rechters

  Het Amerikaanse Hooggerechtshof

  Door: Frans Verhagen

  Als Amerika diep verdeeld is over een onderwerp, komt dat uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terecht. Of het nu gaat om het homohuwelijk, abortus of racisme, steeds moet het Hof de knoop doorhakken. Hoe kon de rechterlijke macht zo’n belangrijke politieke rol krijgen?

  Van de Founding Fathers, de mannen die Amerika vormgaven, is John Marshall (1755-1835) waarschijnlijk de minst bekende. Toch heeft hij als hoogste rechter van het Hooggerechtshof een beslissende rol gespeeld in het Amerikaanse politieke systeem. Hij was buurman en concurrent van een bekendere Founding Father, Thomas Jefferson. In de tweestrijd tussen federalisme en verregaande autonomie van de staten stonden deze prominente Virginians tegenover elkaar.

  Jefferson was de man van de staten. Hij was ervan overtuigd dat democratie alleen in landbouwgemeenschappen kon overleven en liefst op het laagst mogelijke niveau. Marshall was voorstander van een sterke federale staat, die kon voorkomen dat het nieuwe land uiteenviel. Onmisbaar daarbij was een orgaan dat op cruciale punten kon beslissen wat de regels waren, hoe die zich onderling verhielden, en hoe ze geïnterpreteerd moesten worden. Als opperrechter gaf Marshall de rechterlijke macht de bevoegdheid om knopen door te hakken, controversieel beleid te verwerpen of te rechtvaardigen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen