Home Poetins verhaal slaat nergens op

Poetins verhaal slaat nergens op

  • Gepubliceerd op: 24 augustus 2022
  • Laatste update 27 feb 2023
  • Auteur:
    Jeroen Vullings
  • 2 minuten leestijd
Poetins verhaal slaat nergens op

De inval van Rusland in Oekraïne berust op allerlei historische claims. De vermaarde Britse historicus Orlando Figes fileert ze stuk voor stuk. En hij laat daarbij weinig heel van Poetins versie van de geschiedenis.

Een Russische grap uit de Sovjettijd gaat zo: ‘Rusland is een land waarvan de toekomst vaststaat en alleen het verleden onvoorspelbaar is.’ Hoeveel bittere waarheid daarin schuilt, toont Orlando Figes in Het verhaal van Rusland. ‘Er is geen land dat zijn eigen verleden zo vaak heeft herschreven, geen land waarvan de geschiedschrijving altijd zo onderworpen is geweest aan de grillen van de heersende ideologie,’ stelt hij vast. Hij doorloopt de ‘nationale geschiedenis’ van Rusland om te tonen hoe de geschiedenis van meet af aan gepolitiseerd werd.

Of het nu om historische aannames gaat of mythes die de Russische autocratische heerser van dienst handig uitkwamen, Figes ontzenuwt ze. Dat intelligente, vermakelijke sloopwerk resulteert in een grande finale: na al die door Figes getoonde valse claims over de Russische oorsprongsgeschiedenis houdt Vladimir Poetins apodictische bewering dat Oekraïne en andere gebieden als de Krim van oudsher deel uitmaken van de ‘Russische wereld’ geen stand.

Allereerst is het idee van standvastige etniciteit al nonsens. De Roes waaraan ‘de eerste Russische staat’ Kiev-Roes (omstreeks 980 n.Chr.) haar naam ontleent, waren Vikingen uit Zweden. Ook het idee van de ‘eeuwige’ Russische hegemonie is onzinnig. Het gigantische Russische gebied kent geen natuurlijke grenzen en is daardoor uitermate kwetsbaar voor invasies. De militair superieure Mongoolse ruiterlegers onderwierpen het gehele land dan ook makkelijk. De daaropvolgende wording van Moskou als epicentrum van Russische macht berust niet op heldhaftig verzet tegen de Mongoolse heersers, maar op kruiperige collaboratie.

Daarnaast laat Figes zien hoezeer corruptie, bureaucratie, oligarchie en het verlangen omringd te worden door militair zwakke buurlanden als buffer al vroeg deel uitmaakten van het Russische bestaan. Maar Figes houdt hoop op verandering. Er waren momenten dat het anders had kunnen lopen. Die verhalen, zegt hij, moeten verteld blijven worden ‘wil het lot van Rusland kunnen veranderen’.

Het verhaal van Rusland. Mythe en macht van Vladimir de Grote tot Vladimir Poetin
Orlando Figes
336 p. Nieuw Amsterdam, € 29,99

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 9 - 2022

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer