• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 4/2021

  ‘Pas op als men spreekt over dekoloniseren’ 

  Door: Bas Kromhout

  De Britse letterkundige en schrijver Helen Pluckrose waarschuwt in haar boek Cynical Theories voor bepaalde geesteswetenschappelijke theorieën over rasgender en identiteitVolgens die theorieën – samengevat onder de noemer Critical Social Justice – beschikken gemarginaliseerde groepen over unieke, identiteitsgebonden kennis. De stemmen van vrouwen en zwarte mensen zouden zwaarder tellen dan de ‘witte’ en ‘westerse’ wetenschap, waar de nadruk ligt op empirisch onderzoek en objectiviteit. Waar deze theorieën in de praktijk toe kunnen leiden, ervoer Pluckrose aan de Londense universiteit waar zij onderzoek deed naar middeleeuwse geschriften. 

  U noemt zichzelf een academische banneling. Hoe dat zo? 

  ‘Ik deed onderzoek naar vrouwelijke religieuze schrijvers in de late Middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Ik wilde erachter komen hoe zij hun weg vonden in een patriarchale samenleving. Maar dat onderzoek kon ik aan de universiteit niet doen zonder gebruik te maken van Critical Social Justice-theorieën waarvan ik de geldigheid betwijfel. Ik geloof bijvoorbeeld niet dat sekse en gender puur sociale constructies zijn. Ik geloof dat verschillen tussen mannen en vrouwen werkelijk bestaan, en dat sommige divergenties in de geschiedenis mede hierdoor worden verklaard. Het was niet echt toegestaan om zulke dingen te zeggen. Ik moest het juiste soort feminist zijn. Ik ben zelfs beschuldigd van white supremacy, simpelweg omdat ik geïnteresseerd ben in veertiende-eeuws Engeland, waar vrijwel iedereen blank was. Dus ik vond het erg lastig om te opereren binnen de geesteswetenschappen.’ 

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen