Op 17 mei jongstleden vond in het Amsterdamse Felix Meritis de finale plaats van de zesde Grote Geschiedenis Quiz. Ook dit keer ging een minder bekende Nederlander met de winst naar huis.
door Aniek Smit
Al bij zijn eerste goede antwoord maakt D66-Kamerlid Boris van der Ham met een groot juichgebaar duidelijk dat hij de quiz wil winnen. ‘Maar hij wil te graag,’ zegt RTL-nieuwslezer Rick Nieman. ‘Tsja, het is ook weleens leuk voor zijn partij om te winnen.’ Toch weet Otto Cox uit Leiden Van der Ham in de derde ronde te verslaan door de vraag te beantwoorden welke bekende protestzanger in 1976 de DDR werd uitgezet: Wolf Biermann.
De finale van de Grote Geschiedenis Quiz, ook nu weer georganiseerd door Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en het televisieprogramma Andere Tijden, is tot het einde spannend. In de laatste ronde moeten er zelfs reservevragen aan te pas komen om tot een beslissing te komen. Communicatieadviseur Cox wint een 29-daagse reis door China. ‘Gelukkig maar, want het boek dat alle andere deelnemers cadeau kregen had ik al,’ grapt hij.
Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Jet Bussemaker komt als beste vrouw naar voren. Zij beantwoordt acht vragen goed, waaronder die naar het jaar waarin getrouwde vrouwen handelingsbekwaam werden. ‘Dat was in 1956, daar kun je me ’s nachts voor wakker maken!’ vertelt ze na afloop. ‘Ik heb tijdens mijn studie politicologie ooit een oral history-project gedaan waarbij ik mijn tante interviewde. Zij vertelde dat ze destijds haar baan als biologielerares moest opzeggen omdat ze trouwde.’
In de traditionele welsprekendheidsronde moet ieder team de door Jan Peter Balkenende geïntroduceerde ‘VOC-mentaliteit’ omschrijven. GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak belicht de schaduwzijde van de VOC en eindigt zijn betoog net als de premier destijds in de Tweede Kamer met de legendarische woorden: ‘We moeten trots zijn! Toch?!’ Van der Ham stelt zelfs een geheel nieuw begrip voor in zijn vlammende betoog over vrijdenker Johan van Oldenbarnevelt. ‘Bij dezen introduceer ik de nieuwe Van-Oldenbarnevelt-mentaliteit: sterven voor de vrijheid.’
Dit artikel is exclusief voor abonnees