Home Ost-Berlin – Jürgen Danyel

Ost-Berlin – Jürgen Danyel

  • Gepubliceerd op: 21 oktober 2019
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Willem Melching
Ost-Berlin – Jürgen Danyel

De DDR is populairder dan ooit tevoren. Boekwerken, films en complete festivals worden aan het verdwenen arbeiders- en boerenparadijs gewijd. Over de geschiedenis van het westelijke stadsdeel is al het een en ander verschenen. Maar nu is er ook een mooie bundel over Oost-Berlijn. Ruim dertig auteurs uit Oost én West, onder wie ook bekende historici zoals Götz Aly en Stefan Wolle, vertellen over de meest uiteenlopende facetten van de geschiedenis van de Hauptstadt der DDR.

Begin jaren tachtig woonde ik in West-Berlijn. Een uitstapje naar het oostelijk stadsdeel was een reis naar een andere wereld. Het rook er anders: naar stinkende Trabantjes en briketkachels. De winkels waren anders: halflege supermarkten. De mensen praatten anders: alleen hier kon je nog het authentieke Berlijnse dialect horen. Het straatbeeld –weinig auto’s en rammelende trammetjes – werkte als een tijdmachine. De auteurs hebben die mengeling van exotiek en alledaagsheid goed getroffen. Om een kleine greep te doen: muziek, espressobars, fastfood, cultuur, volkstuintjes, straatnamen, mode en consumptie.

De Amsterdamse historicus Krijn Thijs heeft een verhaal dat leest als een krimi. Een groep Nederlanders deed in 1987 vanwege 750 jaar Berlijn met hun platbodems mee aan een soort watercorso. Ze dachten in hun onschuld zowel in West als in Oost te kunnen varen. Thijs’ conclusie is een mooie samenvatting van eigenlijk alle Nederlandse optredens in het buitenland: ‘eine Mischung aus Ahnungslosigkeit, Eigensinn und Übermuth.’ Een aanrader voor iedereen die de Duitse hoofdstad een warm hart toedraagt.
 
Willem Melching is als Duitsland-deskundige verbonden aan de UvA.

Ost-Berlin. 30 Erkundungen
Jürgen Danyel (red.) 448 p. Ch. Links Verlag, € 25,-

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 11 - 2019

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer