Home Opmerkelijke vorsten

Opmerkelijke vorsten

  • Gepubliceerd op: 2 oktober 2021
  • Laatste update 02 nov 2021
  • Auteur:
    Rob Hartmans
  • 3 minuten leestijd

Bijna tweeënhalve eeuw heerste de Plantagenet-dynastie over Engeland.  Dan Jones schreef twee pageturners over het turbulente Engelse vorstendom.

Op 25 november 1120 voer een groot wit Vikingschip, met vierkant zeil en 50 roeiers, de haven van het Normandische stadje Barfleur uit. Aan boord bevond zich prins Willem, de 17-jarige aetheling ofwel kroonprins van Engeland, de enige wettige zoon van koning Hendrik I. Hij was in gezelschap van zijn halfbroer en halfzus en een groot aantal jonge edelen. Voordat ze vertrokken hadden ze het flink op een zuipen gezet, waarbij de jeugdige aristocraten ook de bemanning hadden laten meedelen in de feestvreugde. Het gevolg was dat het schip tegen een scherp rotsblok in de haven ramde en nagenoeg alle opvarenden verdronken. De ramp met het ‘witte schip’ luidde het einde in van de Engelse dynastie die gesticht was door grootvader van de kroonprins, Willem de Veroveraar. De Engelse kroon werd daarna bijna 250 jaar gedragen door iemand uit het huis Plantagenet.

Dan Jones, van wie eerder boeken over de kruisvaarders en de tempeliers werden vertaald, opent zijn geschiedenis van de Plantagenets met een levendige beschrijving van de schipbreuk in 1120. Het zet de toon van dit boek, dat leest als een spannende roman, maar tevens een goed inzicht geeft in de ingewikkelde politieke en dynastieke ontwikkelingen in het middeleeuwse Engeland.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Na de dood van Hendrik I in 1130 brak een bloedige strijd om de macht uit, waarna in 1154 uiteindelijk Hendrik II uit het huis Plantagenet de troon besteeg. Onder deze dynastie kreeg Engeland zijn min of meer definitieve grenzen, ontwikkelde het Engels zich tot een bestuurlijke en literaire taal, werden tal van grote kastelen en kerken gebouwd en werden allerlei instituties ingesteld die het vele eeuwen zouden uithouden.

Meeslepend beschrijft Jones het conflict tussen Hendrik II en aartsbisschop Thomas Becket, wat resulteerde in de gewelddadige dood van de laatste. Aan bod komen ook de revolte van Hendriks zoons, de avonturen van Richard Leeuwenhart, de opstand van de edelen die Jan zonder Land in 1215 dwong de Magna Carta te aanvaarden en het fatale bewind van Richard II, die in 1399 werd afgezet. Het vervolg is te lezen in het al even spannende Gevecht om de troon. Hierin verhaalt Jones over de bloedige Rozenoorlogen, die pas eindigden toen Hendrik Tudor de macht greep tijdens de slag bij Bosworth. Hendrik was een man met een smal gezicht met hoge jukbeenderen rond een lange, dunne neus. Zijn ronde, ietwat kleine ogen vormden een strakke driehoek met zijn dunne, neergetrokken mond, vertelt Jones. De combinatie van dergelijke details en de voortrazende dynastieke ontwikkelingen, maken van Jones’ boeken echte pageturners.

Vorsten van Albion. Het huis Plantagenet, vormgevers van Engeland

Dan Jones

671 p. Omniboek, € 35,-

Gevecht om de troon. De Rozenoorlogen en de opkomst van de Tudors

Dan Jones

480 p. Omniboek, € 35,-