• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2011

  Oorlog zonder winnaars

  Obscure krachtmeting op de Krim breuk was in geschiedenis

  Door: Bastiaan Bommeljé

  Nee, nee, ik ga dit stuk over De Krimoorlog, het nieuwe boek van de Britse Rusland-kenner Orlando Figes, niet beginnen met het oprakelen van de adembenemende faux pas die de auteur in april vorig jaar beging. Hier volgt geen woord over die uitglijder van de schrijver van succesvolle boeken zoals het veelvuldig gelauwerde A People’s Tragedy. Russian Revolution 1891-1924 (vertaald als Tragedie van een volk) uit 1996 en The Whisperers. Private Life in Stalin’s Russia (De fluisteraars) uit 2007.

  Ik zwijg als het graf over hoe de nog maar 51-jarige historicus, die aan Cambridge afstudeerde met een Double-Starred First en nu hoogleraar is aan het Londense Birkbeck College, zich verlaagde door op Amazon.com onder pseudoniem de boeken van bekende collega’s als Rachel Polonsky en Robert Service af te kraken en zijn eigen werk de hemel in te prijzen.

  Hier blijft derhalve onvermeld dat Figes daarbij het pijnlijke verruilde voor het zelfdestructieve door te dreigen met juridische procedures tegen historici wier achterdocht was gewekt en ook tegen Times Literary Supplement, waarin zijn naam in verband was gebracht met de kwestie. Men zal hier vergeefs zoeken naar het feit dat de in het nauw gedreven Figes uiteindelijk zijn vrouw (de bekende juriste Nathalie Palmer) als schuldige aanwees, waarna hij ten slotte zijn uit de hand gelopen zelffelicitatie moest opbiechten en langdurig ziekteverlof nam, terwijl in de Britse pers vrijuit gemonkeld werd over ‘Professor Poison’ en ‘The Berk [domkop] of Birkbeck’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen