Home Oorlog en vrede centraal in Week van de Geschiedenis

Oorlog en vrede centraal in Week van de Geschiedenis

  • Gepubliceerd op: 3 september 2009
  • Laatste update 04 apr 2023
  • 3 minuten leestijd

De Week van de Geschiedenis 2009 staat in het teken van oorlog en vrede. Van 17 tot en met 25 oktober kunnen geschiedenisliefhebbers in heel Nederland tentoonstellingen, lezingen en evenementen bezoeken. Hoogtepunt is de Nacht van de Geschiedenis op 24 oktober in Amsterdam.

Tijdens de Week van de Geschiedenis 2009 organiseren meer dan 500 musea, archieven en andere culturele instellingen speciale publieksactiviteiten rond het thema ‘Oorlog en vrede’. Zo toont het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam oorlogsfoto’s van Robert Capa en Gerda Taro, en geven ‘zeventiende-eeuwse’ kanonniers op de Bataviawerf in Lelystad dagelijks een demonstratie. In de remonstrantse kerk in Groningen vertellen Nederlandse veteranen over hun oorlogservaringen, terwijl de Nijmeegse binnenstad op 17 oktober in het teken zal staan van de Vrede van Nijmegen van 1678. Het volledige programma is te vinden op www.weekvandegeschiedenis.nl.

Ook Historisch Nieuwsblad, initiatiefnemer van de Week van de Geschiedenis, is dit jaar weer prominent aanwezig. Op 15 oktober wordt de Grote Geschiedenis Prijs uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandse geschiedenisboek van 2009 (zie het artikel op bladzijde 60).

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Op 18 oktober presenteert Historisch Nieuwsblad in samenwerking met het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) een filmsymposium over oorlogspropaganda in de Amsterdamse bioscoop Pathé Tuschinski. Aan de hand van historische filmfragmenten wordt getoond hoe oorlogvoerende mogendheden probeerden de publieke opinie te sturen door leugens en waanideeën te verkopen als waarheid. Televisiepresentator Frits Barend treedt op als gastheer.

Ter afsluiting van de week vindt op zaterdagavond 24 oktober in hotel Krasnapolsky in Amsterdam de Nacht van de Geschiedenis plaats. Tijdens dit ‘boekenbal van de historische wereld’ kan iedereen die van geschiedenis houdt genieten van een bont programma van onder meer live-interviews, lezingen, films en muziek.

Op een van de podia presenteert Historisch Nieuwsblad een avondvullende interviewestafette over de Tweede Wereldoorlog met prominente historici als Hans Blom, Marjan Schwegman, Jolande Withuis, Chris van der Heijden, Bart van der Boom, Willem Melching, Evelien Gans, Maarten van Rossem en Johannes Houwink ten Cate. De eerste 125 lezers van Historisch Nieuwsblad die een e-mail sturen naar redactie@historischnieuwsblad.nl betalen geen € 19,50, maar € 12,50 voor een kaartje. Meer informatie over deze lezersactie op pagina 31.

Speciaal voor de Week van de Geschiedenis geeft Historisch Nieuwsblad samen met de Volkskrant een krant uit, die gewijd is aan de Tweede Wereldoorlog. Abonnees krijgen de krant gratis thuisgestuurd met editie nummer 8, die eveneens in het teken staat van oorlog en vrede.