Home Ongepaste ’territoriale claim’

Ongepaste ’territoriale claim’

  • Gepubliceerd op: 1 april 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Guido van Hengel
Ongepaste ’territoriale claim’

Antonio Tajani, de Italiaanse voorzitter van het Europese Parlement, heeft een historische blunder begaan.

Tajani sprak in februari tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Basovizza, op de grens van Italië en Slovenië. Hier vermoordden tijdens de Tweede Wereldoorlog Joegoslavische communisten een groot aantal vermeende fascisten, onder wie vooral ook veel onschuldige Italianen. Tajani beëindigde zijn speech met: ‘Lang leve Italiaans-Istrië, lang leven Italiaans-Dalmatië!’

Dit was merkwaardig en historisch ongepast, want deze gebieden liggen nu in Kroatië. Honderd jaar geleden, in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, bezette de Italiaanse dichter Gabriel d’Annunzio de stad Rijeka (Fiume) en stichtte er een fascistische stadstaat. Tijdens het kortstondige bestaan heeft hij Slavische bewoners van de Adriatische kust hardhandig onderdrukt en laten vermoorden. Uit woede over de ‘territoriale claims’ van de parlementsvoorzitter stapten de Sloveense en Kroatische partijen uit de Europese Volkspartij, waartoe behalve Tajani’s Forza Italia! ook de Nederlandse en Duitse christen-democraten behoren.

Op Twitter escaleerde het. Violeta Bulc, Sloveens Europees Commissielid, nodigde Tajani uit om herdenkingsplekken in Slovenië te bezoeken en meer te leren over de duistere geschiedenis van Italiaans fascisme op Sloveense bodem. Tajani reageerde met een cryptisch ‘Geschiedenis is geschiedenis’, waarop sommige twitteraars hem uitscholden voor ‘fascist’. De voorzitter van het Europese Parlement vergat het decorum van zijn functie en schold terug: ‘Communisten!’ De kwestie werd nog pijnlijker toen bleek dat op de bijeenkomst in Basovizza ook Italiaanse neofascisten waren gespot. Euractiv, een toonaangevende EU-nieuwssite, schreef: ‘Een Twitter-oorlog is één ding, maar Tajani die zich samen met [vicepremier] Salvini vertoont op bijeenkomsten waar skinheads fakkeloptochten houden is een grotere blunder.’

Tajani reageerde met een verontschuldiging: ‘Het was niet mijn bedoeling om iemand te beledigen. Ik wilde gewoon een boodschap brengen van vrede tussen volkeren, opdat dat wat is gebeurd nooit weer gebeurt.’ Tegenstanders nemen daar geen genoegen mee. Na het vertrek van de partijen uit de Europese Volkspartij beraden enkele oppositiepartijen zich op een afzettingsprocedure voor de parlementsvoorzitter. Of dit nog gaat lukken vóór de Europese verkiezingen in mei is de vraag, maar de hele kwestie toont Tajani’s ongelijk: geschiedenis is zeker geen geschiedenis.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer