Home Nieuws: Instorting legt antieke resten bloot

Nieuws: Instorting legt antieke resten bloot

  • Gepubliceerd op: 16 juni 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Nieuws: Instorting legt antieke resten bloot

In Rome heeft een zinkgat voor het Parthenon 2000 jaar oude bestrating zichtbaar gemaakt. Er kwamen stenen aan het licht die er rond 25 v.Chr. waren neergelegd.

In die periode liet consul Marcus Agrippa, een vriend van keizer Augustus, een eerdere versie van het Parthenon bouwen, een tempel gewijd aan alle goden. Dat gebouw is door brand verwoest en het huidige Parthenon dateert van anderhalve eeuw later. Maar de bestrating uit de tijd van het eerste Parthenon is bewaard gebleven onder nieuwe lagen straat en stoep.

Tijdens werk aan kabels in de jaren negentig waren de stenen al eens kort gezien, maar nu kwamen ze onbedoeld weer aan het licht. Het gaat om stukken travertijn, een kalksteensoort die ook op de Dam ligt.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Het zinkgat ontstond op een moment dat het vanwege de coronalockdown rustig was in het centrum van Rome, waardoor er op de normaal gesproken drukke plek niemand gewond raakte.

Zinkgaten beginnen een serieus probleem te worden in Rome. In de Oudheid hebben inwoners onder de stad op flinke schaal steen gewonnen, tunnels gegraven en catacomben aangelegd. Daardoor zijn de afgelopen jaren een paar honderd gaten ontstaan en is de kans op ongelukken reëel, zeker als het weer drukker wordt.

 

Archeologisch onderzoek naar de nieuw ontdekte resten.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 7/8-2020