Home Nieuwe veldslag op de Mookerhei

Nieuwe veldslag op de Mookerhei

  • Gepubliceerd op: 29 september 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maurice Blessing

Toneelgroep Bertje uit Mook wil de slag op de Mookerheide van 1574 met een groots ‘Lentefeest’ herdenken. Het gemeentebestuur van Mook acht dit ‘ongepast’, vanwege de duizenden soldaten die sneuvelden in naam van Oranje.

Het is een ambitieus plan van toneelgroep Bertje uit het Noord-Limburgse Mook. De vereniging wil een jaarlijks terugkerend ‘Lentefeest’ organiseren op de nabijgelegen Mookerheide – de plek waar Willem van Oranje in 1574 een verpletterende nederlaag leed tegen de Spanjaarden. Veronique Linsen, mede-oprichtster en regisseuse van de toneelgroep: ‘Wij willen op 14 en 15 april de slag naspelen met het hele dorp als decor. De Spanjaarden kunnen dan, met behulp van de plaatselijke zeeverkenners, opnieuw over het water naar Mook varen.’ Naar voorbeeld van de populaire ‘Dickensdagen’ in Deventer, zouden ook de Mookse inwoners zich moeten verkleden en meespelen. ‘Alle lokale verenigingen willen we erbij betrekken,’ zegt Linsen, ‘zoals de harmonie en de scouting. En er moeten veel kinderen meedoen, zodat ze met de geschiedenis in aanraking kunnen komen.’

Burgemeester en wethouders van Mook roemen ‘de inzet en inventiviteit’ van de toneelgroep. ‘Maar,’ zo schrijft het gemeentebestuur in een brief aan Bertje, ‘de initiatiefnemers verliezen in hun enthousiasme de historische context uit het oog. Bij de slag zijn duizenden doden gevallen, voornamelijk bij het Nassause leger.’ Om die reden acht het college ‘een aantal onderdelen van de festiviteiten niet gepast’.

B&W kwam met een tegenvoorstel: ‘Wat ons inziens wel zou passen is een evenement of volksfeest rond de sage van Kiste Trui.’ Kiste Trui is de – plaatselijk legendarische – vrouw die haar hele leven spittend op de Mookerhei doorbracht, op zoek naar de schat die Willem van Oranje daar na zijn vlucht zou hebben achtergelaten.Ze had naar verluidt geen succes, maar kreeg niettemin een standbeeld in het centrum van het dorp, naast het gemeentehuis. Hier zouden de feestelijkheden plaats kunnen vinden, suggereert B&W, onder het genot van een ‘Truike’ – de door de plaatselijke middenstand geschonken kruidenbitter.

Maar Toneelgroep Bertje weet dat nog niet. ‘Er is zo weinig leuks te vertellen over Kiste,’ sombert Linsen. ‘Daar kunnen we geen musical van maken, en dat is toch onze specialiteit.’ De partijen gaan nu op zoek naar een compromis: ‘Iets officieels en daarnaast ook iets leuks.’ Linsen blijft optimistisch. ‘Als het aan Bertje ligt gaan de Mookse Lentefeesten door.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.