• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2000

  Niet langer zwijgen over Franco

  ‘We hebben amnestie verward met amnesie'

  Door: Gijs Versteegen

  Vijfentwintig jaar stierf de Spaanse dictator Franco. Vanwege de lieve vrede hebben franquisten nooit verantwoording hoeven afleggen. Slachtoffers van de dictatuur en historici vinden het hoog tijd voor een openhartige discussie. Een gesprek met een voormalige communist en een voormalige minister onder het Franco-regime.

  ‘Nog altijd slaag ik er niet in het gebrek aan spijtgevoelens en excuses van het franquisme, dat de oorlog won, te begrijpen. Ik weet dat ook de republikeinen heel wreed waren. Maar ik blijf ervan overtuigd dat de overwinnaars de overwonnenen in wreedheid overtroffen'. Hugh Thomas, Engels hispanist en auteur van een standaardwerk over de Spaanse burgeroorlog, verwoordt hiermee het standpunt van slachtoffers van de Franco-dictatuur, die vinden dat het tijd wordt voor een openhartige discussie over het regime.

  Van 1936 tot 1939 woedde er in Spanje een burgeroorlog tussen republikeinen en opstandelingen met Franco als leider. Met behulp van Duitsland en Italië behaalde Franco in 1939 de overwinning. Hij vestigde een dictatuur en wist deze tot zijn dood in 1975 te handhaven. De repressie tijdens zijn regime was ongekend hard; vooral in de jaren vlak na de burgeroorlog.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen