Home Nederlandse ‘regentenmentaliteit’ hoort erbij

Nederlandse ‘regentenmentaliteit’ hoort erbij

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    GvdW

De regentenmentaliteit uit de tijd van de Republiek is het best te vergelijken met het verdelen van burgemeestersposten tegenwoordig, of de huidige voorzitterschappen van de Eerste en Tweede Kamer. ‘Het is niet iets waar we trots op zijn, maar het hoort er wel bij,’ stelt historicus Henk te Velde in de oratie die hij op 12 mei uitsprak bij het aanvaarden van de leerstoel Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden.

Te Velde doelde hierbij vooral op de manier waarop de Nederlandse regenten binnen hun families onderling bestuurlijke posten verdeelden. Hij wees erop dat dit geen geheime procedures waren en dat de bevolking er, in tegenstelling tot tegenwoordig, geen problemen mee had. (GvdW)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.