Home Nederland onderhoudt nationaal-socialistisch erfgoed steeds beter

Nederland onderhoudt nationaal-socialistisch erfgoed steeds beter

  • Gepubliceerd op: 26 juli 2018
  • Laatste update 18 apr 2023
  • 2 minuten leestijd
Nederland onderhoudt nationaal-socialistisch erfgoed steeds beter

Een aantal markante bouwwerken die de NSB en de Duitse bezetter hebben nagelaten, krijgt een opknapbeurt. ‘Het is een trend. Gemeenten en erfgoedinstellingen steken elkaar aan,’ zegt historicus Machlien Vlasblom. Zij inventariseert ‘foute’ herinneringsplekken in Gelderland in opdracht van WO2GLD, een stichting die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in deze provincie wil versterken. 

Het bekendste voorbeeld is de ‘Muur van Mussert’ op het voormalige verzamelterrein van de NSB in Lunteren. De minister verklaarde de Muur onlangs tot rijksmonument, maar de gemeente Ede heeft jarenlang getwijfeld: moest dit beladen bouwwerk wel behouden blijven?

Heel anders gaat het gemeentebestuur van Apeldoorn om met een voormalige bunker van rijkscommissaris Seyss-Inquart. Volgens Vlasblom heeft Apeldoorn ‘zonder slag of stoot’ geld uitgetrokken voor het waterdicht maken van de bunker.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

In Ellecom is onlangs een voormalige SS-sporthal grondig gerestaureerd met subsidie van de gemeente Rheden. ‘Daar is nooit discussie over geweest. Wellicht omdat de hal na de oorlog nog lang is gebruikt voor zomerkampen, waar de lokale bevolking positieve herinneringen aan heeft.’

De SS-sporthal is na de restauratie in de verkoop gedaan. Het gebouw krijgt dus geen educatieve functie. De Apeldoornse bunker daarentegen zal beperkt worden opengesteld voor publiek en er zijn plannen om van de Muur van Mussert een educatief centrum te maken. Vlasblom juicht dit toe. ‘Het gevaar bestaat anders dat bezoekers om de verkeerde redenen onder de indruk zijn. Je hebt goede historische duiding nodig, anders wordt het sensatie.’

Bannerafbeelding: De oude bunker van Seyss-Inquart in Apeldoorn.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer