Home Nederland betaalt mee aan museum Poolse generaal

Nederland betaalt mee aan museum Poolse generaal

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Elro van de Burg/ Warschau
  • 1 minuut leestijd

In de Poolse stad Krakau is een museum geopend over de Poolse generaal Sosabowski. De generaal vocht mee bij Operatie Market Garden in 1944. Het museum is ingericht met geld van het Nederlandse ministerie van Defensie.

Onder grote belangstelling van Poolse soldaten, oud-strijders en Nederlandse diplomaten is op het terrein van het 16e Inboren Bataljon in Krakau een museum geopend over generaal Sosabowski. De generaal vocht met zijn luchtmobiele brigade mee tijdens Operatie Market Garden in 1944. Sosabowski kreeg ten onrechte de schuld van het mislukken van die operatie. Hij werd beschuldigd van kritiek op generaal Montgomery en door de Poolse legerleiding uit zijn functie gezet.

Het museum in Krakau werd mede geopend door de Nederlandse vice-ambassadeur Den Dool, die een rood-wit lint doorknipte en een toespraak hield. In het museum zijn onder meer veldkaarten, uniformen en afbeeldingen van de verschillende generaals van de divisie te zien. Bij de opening ontving het museum van de Stichting Polen-Driel een originele parachute, die onlangs is teruggevonden bij bouwwerkzaamheden.

Vorig jaar ontstond in Nederland commotie over de vraag waarom generaal Sosabowski en zijn manschappen nooit met een Willemsorde zijn onderscheiden; tijdens de gevechten zijn velen van hen gesneuveld. Een Kamermeerderheid vroeg de minister daarop hier alsnog over na te denken.
Den Dool: ‘Over de Willemsorde kan het ministerie nog geen uitsluitsel geven, dat loopt nog. Maar minister Kamp van Defensie heeft besloten om alvast een gebaar te maken.’ Dus droeg het ministerie 10.000 euro bij aan de oprichting van het museum.

Den Dool vindt niet dat Nederland te weinig aandacht besteedt aan de Poolse oud-strijders. De aanwezige defensieattaché kolonel Kamphuis van de ambassade in Warschau is het met hem eens. ‘De Poolse veteranen staan bij ons zeer goed op de kaart,’ aldus Kamphuis.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport
Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport
Artikel

Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport

In het eindrapport van de Raad voor de Luchtvaart uit 1994 over de oorzaken van de Bijlmerramp stond een fout: op een routekaart van de rampvlucht was het moment waarop het vliegtuig twee motoren verloor, verkeerd aangegeven. Een oud-onderzoeker van de Raad, Henk Pruis, ontdekte de fout onlangs. Hij denkt dat die voeding heeft gegeven...

Lees meer
Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior
Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior
Interview

Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior

Veertig jaar geleden blies de Franse geheime dienst het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior op. Er viel één dode. De Nederlander Martini Gotjé was aan boord toen de bommen ontploften. Voor Greenpeace brak een nieuwe periode aan. Op 10 juli 1985 blies de Franse geheime dienst het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior op. Het schip lag in...

Lees meer
Scène uit The teacher who promised the sea
Scène uit The teacher who promised the sea
Recensie

‘The Teacher Who Promised the Sea’ toont dat het Franco-verleden nog springlevend is

Autoritaire en dictatoriale regimes haten kritisch onderwijs. Dat blijkt ook uit de speelfilm The Teacher Who Promised the Sea, waarin een Franco-militie in 1936 meedogenloos afrekent met een jonge idealistische onderwijzer. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De Catalaan Antoni Benaiges is 31 als hij in 1935 als onderwijzer gaat werken in een schooltje...

Lees meer
Leden-van-de-Nationale-Garde-ondervragen-een-man-tijdens-de-rassenrellen-in-Chicago-1919.-Copyright-Getty-Images-scaled.jpg
Leden-van-de-Nationale-Garde-ondervragen-een-man-tijdens-de-rassenrellen-in-Chicago-1919.-Copyright-Getty-Images-scaled.jpg
Artikel

Amerikaanse president zet politie en leger in tegen ongewenst verklaarde immigranten

Tijdens het presidentschap van Woodrow Wilson sloeg de Amerikaanse overheid met harde hand stakingen neer, deporteerde duizenden migranten en liet racistisch geweld tegen zwarten ongestraft. Daardoor kwam de democratie hevig onder druk kwam te staan, net als nu onder Donald Trump.

Lees meer