Home Nederland betaalt mee aan museum Poolse generaal

Nederland betaalt mee aan museum Poolse generaal

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Elro van de Burg/ Warschau

In de Poolse stad Krakau is een museum geopend over de Poolse generaal Sosabowski. De generaal vocht mee bij Operatie Market Garden in 1944. Het museum is ingericht met geld van het Nederlandse ministerie van Defensie.

Onder grote belangstelling van Poolse soldaten, oud-strijders en Nederlandse diplomaten is op het terrein van het 16e Inboren Bataljon in Krakau een museum geopend over generaal Sosabowski. De generaal vocht met zijn luchtmobiele brigade mee tijdens Operatie Market Garden in 1944. Sosabowski kreeg ten onrechte de schuld van het mislukken van die operatie. Hij werd beschuldigd van kritiek op generaal Montgomery en door de Poolse legerleiding uit zijn functie gezet.

Het museum in Krakau werd mede geopend door de Nederlandse vice-ambassadeur Den Dool, die een rood-wit lint doorknipte en een toespraak hield. In het museum zijn onder meer veldkaarten, uniformen en afbeeldingen van de verschillende generaals van de divisie te zien. Bij de opening ontving het museum van de Stichting Polen-Driel een originele parachute, die onlangs is teruggevonden bij bouwwerkzaamheden.

Vorig jaar ontstond in Nederland commotie over de vraag waarom generaal Sosabowski en zijn manschappen nooit met een Willemsorde zijn onderscheiden; tijdens de gevechten zijn velen van hen gesneuveld. Een Kamermeerderheid vroeg de minister daarop hier alsnog over na te denken.
Den Dool: ‘Over de Willemsorde kan het ministerie nog geen uitsluitsel geven, dat loopt nog. Maar minister Kamp van Defensie heeft besloten om alvast een gebaar te maken.’ Dus droeg het ministerie 10.000 euro bij aan de oprichting van het museum.

Den Dool vindt niet dat Nederland te weinig aandacht besteedt aan de Poolse oud-strijders. De aanwezige defensieattaché kolonel Kamphuis van de ambassade in Warschau is het met hem eens. ‘De Poolse veteranen staan bij ons zeer goed op de kaart,’ aldus Kamphuis.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.