• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  ‘Mussert was al voor de oorlog een landverrader’

  Interview met Edwin Klein en Robin te Slaa

  Door: Bas Kromhout  

  De historici Edwin Klijn en Robin te Slaa werken bijna twintig jaar samen aan een monsterproject: de integrale geschiedenis van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland. Deze maand verschijnt het tweede deel, over de periode 1936-1940. Hierin beschrijven zij hoe NSB-leider Anton Mussert zijn dalende populariteit compenseerde door toenadering tot Hitler-Duitsland te zoeken.

  Het eerste deel besloeg de periode vanaf de oprichting van de NSB in 1931 tot en met 1935. Waarom hebben jullie juist daar een markeringslijn in de tijd getrokken?

  Klijn en Te Slaa: ‘We hebben ervoor gekozen de NSB in het tweede deel in internationaal perspectief te plaatsen, en dan is dit een logische cesuur. In oktober 1935 begon Mussolini een oorlog tegen Abessinië en in maart 1936 liet Hitler het Rijnland opnieuw bezetten, dat in het Verdrag van Versailles tot gedemilitariseerd gebied was verklaard. De steeds agressievere houding van fascistisch Italië en nazi-Duitsland had grote gevolgen voor de positie van de nationaal-socialisten in Nederland. De NSB praatte het optreden van Rome en Berlijn goed. Dat ging ten koste van haar populariteit: in 1936 nam het aantal leden fors af.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen