Home Musical door leger van de buis geweerd

Musical door leger van de buis geweerd

  • Gepubliceerd op: 30 mei 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jan Lepeltak

De musical Tan Malaka mag van het Indonesische leger niet op televisie worden vertoond. De musical is geschreven door de bekende journalist Goenawan Mohamad en tekstschrijver Tony Prabowo, en vertelt het levensverhaal van de in 1896 in West-Sumatra geboren Datuk Ibrahim gelar Sutan Malaka. De communistische leider is een van de meest mythische figuren in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

Als kandidaat van de Communistische Partij van Holland (CPH) was Malaka de eerste inlander die zich verkiesbaar stelde voor de Staten-Generaal van Nederlands-Indië. In de jaren 1940 sloot hij zich aan bij de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Maar in 1949 werd Malaka voor een republikeins vuurpeloton gezet en op een geheime plaats begraven.

De musical over Tan Malaka’s leven, in een mooie dichterlijke vorm gegoten, werd onlangs een groot succes in het Salihara-theater in Zuid-Jakarta. Indonesische televisiezenders toonden zich massaal geïnteresseerd in het uitzenden van de musical. Maar militair commandanten in Oost-Java gooiden begin dit jaar roet in het eten. In Soerabaja stapte in januari een militair het kantoor binnen van Madura Channel Television en verzocht het personeel om uitzending van Tan Malaka te verhinderen. In het nabijgelegen Batu brachten twee militairen een bezoek aan het lokale televisiestation met precies hetzelfde dringende verzoek.

Ook in Kediri kwamen inlichtingenofficieren naar de lokale tv-zender, zodat ‘voor iedereens veiligheid’ het programma niet werd uitgezonden. Malaka is waarschijnlijk in Kediri doodgeschoten en in de stad gelden volgens lokale militairen nog steeds speciale veiligheidscondities. Ook de nationale nieuwszender Metro TV besloot de musical uiteindelijk niet uit te zenden. Dit televisiekanaal is eigendom van de steenrijke ondernemer en politicus Surya Paloh. ‘We kunnen ons beter op de verbetering van onze natie richten,’ aldus deze mediatycoon.

De twee uur durende musical vertoont een rode vlag met hamer en sikkel in de duisternis. Communistische symbolen zijn anno 2011 nog steeds taboe op de Indonesische televisie. In 1965 pleegden communistisch gezinde luchtmachtofficieren en partijleiders van de Partai Komunis Indonesia (PKI) tevergeefs een staatsgreep. Hierbij werden zeven generaals vermoord. Uit wraak vermoordde het leger samen met Javaanse moslimorganisaties honderdduizenden leden van de PKI. De communistische staatsgreep vergeten doet het Indonesische leger niet.

Jan Lepeltak

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer