• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2003

  Mijn Verhaal:’Sommige grenswachten stonden zuur te kijken’

  Door: Marianne Wilschut

  In 'Mijn Verhaal' vertellen lezers over een historische gebeurtenis waarbij ze betrokken waren.

  De Berlijnse Muur, hét symbool van de Koude Oorlog, viel op 9 november 1989. Veel Nederlanders zagen live op televisie hoe de inwoners van Oost- en West-Berlijn elkaar omhelsden. Joost Eskes stond zelf tussen de rijen Trabantjes die de grens passeerden.

  'De DDR was al bekend terrein voor mij. Vanuit een Groningse DDR-werkgroep ben ik een keer of zeven met Oost-Duitse dienstweigeraars gaan fietsen. De Duitse eenheidskwestie was tijdens mijn studie geschiedenis ook het onderwerp van mijn afstudeerscriptie. Vanaf 1978 was ik actief in verschillende kernen van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) en ik deed mijn vervangende dienstplicht bij Pax Christi.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen