Home Dossiers Middeleeuwen Middeleeuwers dronken bier, want water was voor dieren

Middeleeuwers dronken bier, want water was voor dieren

  • Gepubliceerd op: 13 nov 2025
  • Update 13 nov 2025
  • Auteur:
    Teun Willemse
Middeleeuwse monnik drinkt stiekem bier
Banner Middeleeuwen
Dossier Middeleeuwen Bekijk dossier

‘We kunnen beter bier drinken, net als in de Middeleeuwen,’ grapten Utrechters toen hun kraanwater ondrinkbaar werd door besmetting met een bacterie. In de Middeleeuwen dronken iedereen inderdaad bier, zegt historicus Leendert Alberts. Dat had niet met vervuild water, maar met status te maken.

Vóór 1600 hadden inwoners van de Lage Landen weinig andere keuze dan een glas bier, vertelt Alberts. ‘Uit Duitsland, Frankrijk en het Middellandse Zeegebied was er wel wijn beschikbaar, maar dat was alleen weggelegd voor de rijken. De goedkoopste wijn was zes keer duurder dan bier.’

Meer historische context bij het nieuws van vandaag?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief van Historisch Nieuwsblad.
Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Je drankkeuze was dan ook een manier om je status te tonen. Zelfs het alcoholpercentage van een brouwsel droeg bij aan je imago: de elite kocht geen slappe bieren, maar gerstenat van 6 of 7 procent. Aan drank als statussymbool ontlenen we volgens Alberts de uitdrukking ‘bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’. ‘Dat ging niet om de vraag waarmee je het best kon beginnen bij een avondje drinken, maar of je het had gemaakt in de samenleving. Wijn na bier betekende een stijgende lijn in je carrière. Maar dronk je bier na wijn, dan was je ver afgezakt.’

Strikt beleid tegen watervervuiling

In deze middeleeuwse drankhiërarchie bungelde water helemaal onderaan. Het werd gezien als een drank voor dieren, zegt Alberts. Hij noemt het een ‘onuitroeibare fabel’ dat middeleeuwers hun toevlucht zochten in bier omdat ze geen toegang hadden tot schoon drinkwater. ‘Op sommige plaatsen was de watervervuiling inderdaad groot, zoals bij een leerlooierij of textielververij. Maar uit onderzoek is gebleken dat veel steden daar een strikt beleid voor hadden. Vervuilende beroepen mochten zich alleen stroomafwaarts in de stad vestigen, of buiten de stadsmuren.’

Het brouwwater moest schoon blijven zodat mensen thuis bier konden maken. Vanaf de dertiende eeuw werd dat een ambacht en ontstonden de eerste commerciële brouwerijen. ‘Soms waren dat kleintjes die maar één keer in de maand bier brouwden. Maar er kwamen ook grote brouwerijen die één tot twee keer in de week produceerden, en op één dag een brouwsel konden maken van wel 5000 liter.’

Met zoveel drank in omloop kwam openbaar dronkenschap veel voor. ‘Zeker in elitaire kringen moeten mensen best vaak een roesje hebben gehad. Maar in de Middeleeuwen gold gulzigheid als een hoofdzonde. Wie vaak ladderzat was, kreeg een slechte naam.’

Een dronken monnik in een drankkelder. Schilderij door Joseph Haier, 1873
Een dronken monnik in een drankkelder. Schilderij door Joseph Haier, 1873.

Bier op het kraambed

Middeleeuwse kinderen kregen de alcohol letterlijk met de paplepel ingegoten. Aan de keukentafel stond al vroeg een pul bier voor hun neus. ‘Kinderen dronken ook wel karnemelk en water, maar uit berekeningen van middeleeuwse weeshuizen weten we dat ze vanaf een jaar of vier bier kregen.’

Ook zwangere vrouwen bleven tijdens en na de zwangerschap alcohol nuttigen. ‘Na een geboorte werden er op het kraambed feestjes gehouden met de vrouwen uit de buurt, en daar werd zowel wijn als bier bij geschonken. Bovendien kregen barende vrouwen alcohol om de pijn te verzachten.’

Bier bleef eeuwenlang de drank van het volk. Het kreeg pas na 1600 een geduchte concurrent in jenever. ‘Later kwamen ook koffie, thee en chocoladedrank op de markt en nam de bierconsumptie gestaag af. In de Middeleeuwen dronk een gemiddelde persoon 400 liter bier per jaar, maar in de negentiende eeuw was dat nog maar 10 tot 40 liter. Ter vergelijking: inmiddels zitten Nederlanders op 70 liter per jaar.’

Hoe smaakte middeleeuws bier?

Alberts brouwde verschillende bieren naar middeleeuws recept, en concludeert dat het goed te drinken was. Zelfs naar huidige maatstaven. ‘Door problemen met de filtering kan de drank wel eens troebel of zurig zijn. Maar in principe kan er een goed brouwsel uit komen, dat prima tussen onze moderne craft beers past.’

Lees meer

De oprichter van Nederlands beroemdste brouwerij wist niets van bierbrouwen
De oprichter van Nederlands beroemdste brouwerij wist niets van bierbrouwen
Artikel

De oprichter van Nederlands beroemdste brouwerij wist niets van bierbrouwen

Ter opluistering van het 150-jarig jubileum van de Heineken Brouwerij schreef Annejet van der Zijl een prettig leesbare biografie, waaruit in elk geval blijkt dat de oprichter van de nu wereldberoemde brouwerij een uitzonderlijk mens was. Dit artikel krijgt u van ons cadeau Wilt u ook toegang tot HN Actueel? Hiermee leest u dagelijks geschiedenisverhalen...

Lees meer
Romeinen borrelen op negentiende-eeuws schilderij
Romeinen borrelen op negentiende-eeuws schilderij
Interview

‘Man, vrouw, wit en zwart gingen samen naar de kroeg’

We borrelen er lustig op los tijdens de feestdagen. In Zestig miljoen jaar borrelen beschrijft schrijver Jeroen Derks de lange geschiedenis van ons alcoholgebruik.

Lees meer
Bruin Café de Prins in Amsterdam 1974
Bruin Café de Prins in Amsterdam 1974
Interview

‘Nederland moet historische kroegen beter beschermen’

Bruine kroegen verdwijnen in rap tempo. In het boek Authentieke Amsterdamse bruine kroegen onderzoekt stadsgids en curator Peter Quatfass de geschiedenis van 38 historische cafés. Quatfass pleit ervoor om deze kwetsbare kroegen meer te steunen. Hoe ziet een typische Amsterdamse bruine kroeg eruit? ‘Die moet een goed behouden interieur hebben en bruin zijn van kleur,...

Lees meer
Borrelen zoals in de achttiende eeuw
Borrelen zoals in de achttiende eeuw
Interview

Borrelen zoals in de achttiende eeuw

Borrelen in de vroegmoderne tijd, wat moeten we ons daarbij voorstellen? Culinair historici Mariëlla Beukers en Manon Henzen schreven het op in Borreltijd!. Het kookboek vol historische hapjes en drankjes is een culinaire tijdmachine naar vroegmoderne high wines, vrijmibo’s en kerstdesserts. Dit artikel krijgt u van ons cadeau Wilt u ook toegang tot HN Actueel?...

Lees meer
Loginmenu afsluiten