• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2005

  Mao Zedong, de rode keizer (1893-1976)

  ‘Macht komt uit de loop van een geweer’

  Door: Bas Kromhout

  Onder de terreur van Mao Zedong vielen in China 70 miljoen doden. Geen politiek leider heeft ooit zoveel slachtoffers gemaakt in eigen land. 'Revolutie is geen etentje met gasten,' schreef Mao in zijn Rode Boekje. Werd de Grote Roerganger gedreven door obsessieve machtshonger, of was hij wel degelijk een idealist?

  Mao Zedong wordt op 26 december 1893 geboren in de provincie Hunan. Zijn vader is het soort boer dat Mao later fanatiek zal vervolgen: een die zijn rijst zelf verhandelt en zo de rijkste man van het dorp wordt. In zijn middelbare-schooltijd schrijft Mao gedichten en leest hij boeken over de oude keizers en andere machtigen der aarde. Net als veel jonge Chinezen is hij verontwaardigd over de manier waarop het keizerrijk zich laat vernederen door buitenlandse mogendheden, die gebieden bezetten en gunstige handelsvoorwaarden opleggen.

  Mao en veel jongeren vinden dat China moet moderniseren om het Westen en Japan het hoofd te kunnen bieden. Wanneer in 1911 de keizer wordt verjaagd en Sun Yat-sen, leider van de nationalistische beweging Kwo-min-tang, een nieuwe regering vormt, sluit Mao zich voor een halfjaar bij het republikeinse leger aan. De revolutie is geslaagd, maar 'Jong China' blijft ontevreden. Buiten de grote steden hebben warlords het voor het zeggen, die onderling oorlogvoeren en de bevolking kaalplukken. Op de lerarenschool in Changsha komt Mao onder de invloed van westerse ideeën, variërend van democratie tot vrouwenrechten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen